'Grotere getijdencentrale risico Oosterschelde'

Als de eerste fase van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering succesvol verloopt, wil het bedrijf Tocardo graag uitbreiden naar meerdere stroomgaten. Waterbouwkundige Tjerk Zitman van de TU Delft waarschuwt voor te veel optimisme. "Duurzame energie is goed, maar bij uitbreiding kan de stroming ingrijpend veranderen."

Vijf turbines
In de kering zal vanaf dit najaar stroom worden opgewekt uit eb en vloed door een getijdencentrale. De centrale zal per jaar genoeg stroom produceren voor meer dan duizend huishoudens. Een moderne windmolen levert genoeg energie voor zo'n 5000 huishoudens. Volgens Rijkswaterstaat kunnen de vijf turbines zonder problemen worden geïnstalleerd.

Schorren verdwijnen
"Na de bouw van de kering, is gebleken dat de stroming zodanig is veranderd dat slikken en schorren langzaam verdwijnen uit de Oosterschelde", legt Zitman uit. Als er opnieuw iets verandert door de aanwezigheid van tientallen turbines in de stroomgaten, dan kan de zogenoemde zandhonger volgens Zitman veranderen en vooralsnog onbekende gevolgen hebben voor de natuur.

Vergunning
Rijkswaterstaat zal de centrale en mogelijke effecten daarvan scherp in de gaten houden. Tot nu toe is er voor twee stroomgaten een vergunning afgegeven.

Lees ook:
> Primeur: energie uit eb en vloed in Oosterschelde


Foto: Eugene Regis