'Miljoenenlening bieb kan geen verrassing zijn'

Het kon geen verrassing zijn dat de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) over een maand een lening van 5 miljoen euro aan de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) moet aflossen als de Provincie niet garant blijft staan. Tot die conclusie komen statenleden van de zowel de coalitie als de oppositie.

Twijfels
In de jaarverslagen van 2012 en 2013 van de ZB staat dat de lening in 2015 afloopt en dat er twijfels zijn over het continueren van de garantstelling door de Provincie.

Garantstelling
De provincie Zeeland staat voor 75% garant voor de lening, Middelburg voor de rest. Afgelopen vrijdag kwam het volgens verantwoordelijk gedeputeerde Ben de Reu (PvdA) als een totale verrassing dat de looptijd van lening van vijf miljoen op 18 juli aanstaande afloopt. Daarmee worden Provinciale Staten in een moeilijk parket gebracht: Er is namelijk afgesproken geen garantstelling meer te verlenen aan de bibliotheek. En ook niet aan toekomstige instelling het Zeeuwse Kennisplatform waarin de ZB en SCOOP samengaan. De Zeeuwse Bibliotheek heeft zelf geen geld om de lening af te betalen en doet dus een beroep op de provincie, die voor de lening garant staat.

Ergeren
Vanuit coalitiepartij SGP klinkt behoorlijke kritiek. Statenlid Ad Dorst wees gedeputeerde de Reu vrijdag al op de aanwezigheid van de lening in de jaarstukken en ergerde zich aan het antwoord van de Reu. Deze nam het verhaal van Drost voor kennisgeving aan, omdat naast de gedeputeerden ook de ambtenaren en de statenleden op de hoogte zouden moeten zijn. Volgens Dorst is het overigens de plicht van de Zeeuwse Bibliotheek om op tijd de provincie te informeren en de financiële verantwoordelijkheid voor de lening te nemen.

Oplossen
Jolanda Boerjan van de VVD, eveneens coalitiepartij, vindt ook dat men het aflossen van de lening aan had moeten zien komen. Ze wil geen verantwoordelijke aanwijzen, maar ziet meer heil in het oplossen van de kwestie. Wel op de hoogte SP-statenlid Ronald Viergever denkt dat alle gedeputeerden op de hoogte waren van het feit dat de lening af liep. De lening en de eindtijd staan al jaren in de jaarstukken van de provincie en de Zeeuwse Bibliotheek. Viergever vindt dat alle verantwoordelijken het af hebben laten weten.

Moeilijk
Die oplossing is voorlopig nog ver weg. Gedeputeerde Staten willen de garantstelling met één jaar verlengen. In dat jaar moet de Zeeuwse Bibliotheek een manier verzinnen om de vijf miljoen euro af te lossen. Of at gaat lukken is zeer de vraag. De bibliotheek moet bezuinigen en zit midden in een moeizaam en kostbaar fusieproces met onderzoeksinstelling Scoop.

Deel dit artikel: