Aanvaringen kostten 17 levens in 10 jaar

Tussen 2004 en 2013 zijn zeventien dodelijke slachtoffers gevallen bij ongelukken tussen recreatie- en beroepsvaart. Dat blijkt uit gegevens van de landelijke scheepsongevallendatabase. Vooral 2013 was een rampjaar met negen doden.

> Live: Rechtszaak overvaren plezierjacht van start

Onderzoek
In Zeeland kwamen in augustus 2013 een echtpaar uit Hulst om het leven toen hun motorboot op het Kanaal door Zuid-Beveland werd overvaren door een binnenvaarttanker uit Duitsland. De ongelukken tussen plezier- en beroepsvaart waren voor de partners van het project 'Varen doe je samen' reden om onderzoek te doen naar ongevallen tussen plezier- en beroepsvaart.

Onvolledig
Uit dat onderzoek, dat dit voorjaar werd gepresenteerd, blijkt dat in de afgelopen tien jaar 107 ernstige voorvallen plaatsvonden waarbij recreatievaart en beroepsvaart betrokken waren. Bij tien van deze ongevallen vielen in totaal dus zeventien doden. Omdat de informatie in de scheepsongevallendatabase vaak onvolledig is ('oorzaak onbekend'), is het lastig om conclusies te trekken of aan te sturen op maatregelen.

Remweg
Wel is een algemeen beeld te schetsen. Recreatievaarders vergeten nog wel eens dat grote schepen een veel langere remweg hebben en minder wendbaar zijn dan de kleinere plezierjachten. Tegelijkertijd zijn beroepsvaarders niet altijd berekend op het feit dat plezierjachten snel een bocht kunnen maken bijvoorbeeld. Daarnaast is een goede reisvoorbereiding van essentieel belang en het regelmatig controleren op gebreken van het schip.

'Varen doe je samen!'
Om het aantal ongevallen terug te brengen hebben overheden en verschillende organisaties uit de beroeps- en recreatievaart in 2008 de voorlichtingscampagne 'Varen Doe Je Samen’ opgezet. Deze bestaat uit een website, brochures en een app waarop tips en adviezen staan voor zowel de beroeps- als recreatievaart. In maart dit jaar is de campagne een nieuwe fase ingegaan door het convenant 'Varen doe je Samen!' 2015 – 2020 te ondertekenen. Hierin krijgt veiligheidsbewustzijn op het water nog nadrukkelijker de aandacht.

Drukker
Door de stijgende welvaart is de recreatievaart in Nederland in de afgelopen decennia explosief gegroeid. Tegelijkertijd wordt er meer vracht vervoerd over het water in steeds grotere schepen. Het wordt daarom steeds drukker op het water en beroepsvaart en recreatievaart komen elkaar steeds vaker tegen. Hierbij doen zich regelmatig gevaarlijke situaties voor.

Deel dit artikel: