Volle dagen buffelen voor getijdencentrale

Bij constructiebedrijf Hillebrand in Middelburg wordt sinds deze maand 24 uur per dag gewerkt aan de getijdencentrale die in de Oosterscheldekering komt. Vanaf begin dit jaar maakt het bedrijf al overuren om de volledige constructie van de centrale op tijd af te krijgen. In juli moet het bouwwerk klaar zijn.

Banen
Omdat in Nederland maar weinig plekken zijn waar het zo hard stroom als bij de kering, is de verwachting dat de toekomst van getijdenenergie vooral in de bouw van centrales en de export ervan zit. Een nieuwe bedrijfstak die waterturbines bouwt kan honderden banen opleveren.

Buis
De constructie bij HIllebrand bestaat onder meer uit een buis van veertig meter lang en vier meter breed. In die buis komt straks alle belangrijke techniek om elektriciteit uit eb en vloed op te wekken. Aan de buis worden vijf armen gemonteerd waaraan de turbines komen te hangen die voor opwekking van de stroom zorgen.

Stootje
"De constructie moet tegen een stootje kunnen", zegt Edwin Kleijne, werkplaatsleiding bij Hillebrand. "We lassen de vijf armen op zo'n manier dat de naden veel kunnen hebben. Anders zouden ze zomaar af kunnen breken en dan valt de centrale letterlijk in het water."

Wereldpodium
Vanaf dit najaar wekt de centrale stroom op in één van de doorgangen van de Oosterscheldekering. De getijdencentrale is voor de ingenieurs van het Noord-Hollandse Tocardo, een presentatie op het wereldpodium van wat Nederland kan op dit gebied. Zeeland kan daarvan profiteren als de centrale een succes wordt, is de verwachting.

Ervaring
"We verwachten hier heel veel van", zegt Hillebranddirecteur Harm Wattel "Getijdenenergie komt er aan, het is de volgende stap na windenergie. Ik hoop dat ons bedrijf de komende jaren daarin een grote rol kan spelen. Aan onze ervaring ligt het niet."

Deel dit artikel: