'Zelfs met drie diploma's ben je niet klaar voor de zee'

Op het strand van Vlissingen starten binnenkort de eerste zwemlessen in zee. Een landelijke primeur volgens initiatiefnemer Jolanda van Belzen van Privézwemschool Westduin.

CinZee

Van Belzen ontwikkelde samen met de Middelburgse reddingsbrigade het lesprogramma CinZee. "Zelfs een kind met een A, B en C-diploma is niet klaar om in zee te zwemmen. Met zo'n diploma leer je goed in het zwembad te zwemmen, maar het is niet te vergelijken met open water vaardigheden."

Stroming
Leo Wolterman van de Van Dixhoornbrigade ondersteunt dat. "Je hebt te maken met weersomstandigheden, stroming en troebel water. Eigenlijk heb je aan aan een C-diploma niets in de zee. Gek dat dit initiatief nooit is genomen in zo'n zeerijke provincie als Zeeland."

Theorielessen
Naast het praktische gedeelte krijgen de kinderen die de cursus CinZee volgen ook theorielessen. Zo leren ze wat te doen als er een groot schip voorbij komt, wat de vlaggen betekenen en hoe lang je kan overleven in koud water.

Landelijke navolging
De zwemlessen in zee worden gegeven gedurende de zomervakantie. Na zes weken twee keer per week les moeten kinderen het diploma CinZee kunnen bemachtigen. Het diploma vervangt niet het officiële C-diploma dat wordt uitgegeven door het Nationaal Platform Zwembaden.

Vol belangstelling

Maar het NRZ kijkt wel vol belangstelling mee naar de proef met zwemles in zee volgens initiatiefnemer Jolanda van Belzen. "We hebben met het NRZ om de tafel gezeten en zij kijken op de achtergrond mee. Wie weet krijgt dit Zeeuwse idee landelijke navolging."

Deel dit artikel: