Verlenging Russisch boycot tegenvaller voor Zeeuwse boeren

Slecht nieuws voor de Zeeuwse boeren. Rusland heeft de boycot op groente en fruit uit Europa donderdag met een jaar verlengd. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) spreekt van een tegenvaller.

'Tegenvaller'
ZLTO zag de bui al hangen, vertelt woordvoerder Maarten Leseman. "Toen Europa deze week de strafmaatregelen tegen Rusland met een half jaar verlengde, kon je rekenen op een reactie. Maar dat Rusland op zijn beurt de boycot nu met een jaar verlengt, is toch wel een tegenvaller."

Uien en peren
De Russische boycot is een zware aderlating voor de boeren in Zeeland. Volgens Zeeland Seaports wordt jaarlijks zo'n 150.000 ton groente en fruit van Vlissingen naar Rusland verscheept. Het is bijvoorbeeld één van de grootste importeurs van Zeeuwse uien en ook de peren- en paprikasector doet zaken met Rusland.

Nieuwe markten
"Grofweg 70 procent van alles wat in Nederland geteeld wordt, gaat de grens over. Elk land dat zijn grens dan dicht doet, is pijnlijk. We zullen met vereende krachten moeten zoeken naar nieuwe afzetmarkten buiten Rusland en zelfs buiten Europa", zegt Leseman. China en Mexico zouden volgens hem een goede optie kunnen zijn.

Santies
De Russische overheid boycot landbouwproducten uit landen die sancties hebben opgelegd tegen Rusland. Nederland is één van deze landen. Het handelsverbod is het gevolg van de sancties die Europa en Amerika afkondigden. Ze willen de Russische economie treffen vanwege het annexeren van de Krim en de steun aan separatisten in Oost-Oekraïne.

Deel dit artikel: