Fransen organiseren Zeeuwse aankomst tot in de puntjes

Van zes kilometer dranghekken tot twintigduizend liter drinkwater bij de finish. Het zijn twee eisen die Tour-organisator ASO stelt aan de lokale organisatie van een touretappe. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn als de Tour de France komende zondag op Neeltje Jans finisht.

Ontbijtje voor 150 man
De provincie Zeeland moet veel zaken regelen in het finishgebied bij Neeltje Jans. "Zo moet er kantoorruimte komen voor de jury en de ASO, internetverbindingen, een persruimte voor 500 journalisten en dat de volgauto's veilig van het parkoers kunnen rijden bij de finish", zegt projectleider Loek Schipper. "Ook verzorgen we nog een ontbijt voor 150 mensen die 's nachts de finish opbouwen. Dat was geen eis, maar dat doen we toch", zegt Schipper.

ASO
De Amaury Sport Organisation (ASO) is niet alleen organisator van de Tour de France. Het bedrijf (met circa tweehonderd werknemers) organiseert ook andere grote sportevenementen, zoals de Dakar Rally en de Marathon van Parijs. Het bedrijf is vooral bekend door de vele wielerwedstrijden. De ASO organiseert ook de Ronde van Spanje, Parijs-Roubaix en de Waalse Pijl.

Marketing
"De ASO houdt zich vooral bezig met wedstrijden die niet in een stadion gehouden worden", zegt Peter Schuiten uit Rhoon. Schuiten heeft veel met de ASO te maken omdat hij betrokken was bij de organisatie van de Tour in Rotterdam (2010) en de World Ports Classic. "Voor de ASO zijn in het algemeen twee zaken belangrijk. De veiligheid van de renners en de marketing". Schuiten vindt niet dat de ASO doorslaat in zijn eisen. "Bij de FIFA nemen ze zelfs de wetten van het land over. Dat doet de ASO niet."

'Er mocht niks'
De ASO houdt rekening met de belangen van de sponsoren. Daardoor is er voor lokale initiatieven weinig tot geen ruimte. "Er mocht niks", zegt Pieter Stoter uit Kloetinge. Stoter is oud-voorzitter van het tourcomié dat na de eeuwwisseling de Tour naar Zeeland probeerde te halen. "Er was geen ruimte voor lokale initiatieven en dat vonden wij jammer. Maar ja, het stond in de voorwaarden", aldus Stoter.