Overlevende '53 over Delta Experience: 'Een aanwinst'

De Delta Experience is sinds maandag open voor publiek. Volgens Ria Geluk - die de watersnood van dichtbij meemaakte - is het een aanwinst voor Deltapark Neeltje Jans. Ze is vooral blij dat er geen sprake meer is van een attractie, want dat maakte veel emoties los bij de nabestaanden en slachtoffers van de watersnoodramp.

Filmbeelden
De experience is een soort Panorama Mesdag, maar dan met filmbeelden en speciale effecten. De omstreden educatieve attractie over de watersnoodramp bij Deltapark Neeltje Jans werd vorige week voor het eerst getoond aan pers.

Projectiescherm
In de Delta Experience staat de bezoeker in het midden van een 270 graden projectiescherm van 5 meter hoog. Daarbij wordt gebruik gemaakt van projectietechnieken en speciale effecten om de ramp te 'beleven'.

Rampnacht
Voor Ria Geluk voelt de Delta Experience niet echt. "Ik heb heel goed in de gaten dat ik naar een animatie sta te kijken", aldus Geluk. "Als ik in de winter op een dijk sta tijdens een storm, dan denk ik eerder aan die rampnacht dan met deze animatie."

Wind voelen
De animatie vertelt het verhaal van een kindje dat in de nacht van De Ramp vast komt te zitten in haar huis terwijl haar ouders op de dijk zandzakken leggen. De bezoeker voelt de wind om zich heen en af en toe trilt de grond.

Ophef
De komst van de watersnoodexperience op Neeltje Jans zorgde begin dit jaar voor ophef onder een aantal vrijwilligers van het Watersnoodmuseum. Lianne van den Beemt van het museum zei in maart dat de de watersnoodramp nog altijd gevoelig ligt. "Een groot deel van onze vrijwilligers maakte de ramp mee. Zij zijn geschokt en vragen zich af hoe Neeltje Jans dit ooit heeft kunnen bedenken."

Geen commentaar

Het watersnoodmuseum wil verder niet reageren op de Delta Experience. "Er is al genoeg ophef geweest. " Ook Jaap Schoof, een andere oud-directeur van het museum, wil niet reageren.

Deel dit artikel: