Toename wietteelt dwingt politie tot hardere aanpak

De politie rolt steeds grotere wietkwekerijen op in Zeeland. Twee jaar geleden bestond een kwekerij gemiddeld uit zo'n 150 planten, een jaar later was dat aantal bijna verdubbeld.

132 kwekerijen
Over heel 2014 heeft de politie 132 kwekerijen opgerold. Daarbij werden 27.000 planten in beslag genomen en vernietigd. In het jaar ervoor werden 19.000 planten vernietigd afkomstig van 123 kwekerijen. Een toename van ongeveer 43 procent.

Aantal gelijk
Het aantal wietkwekerijen blijft nagenoeg gelijk. Volgens regiocoördinator hennep John Kiers komt dat doordat enerzijds de capaciteit van de politie beperkt is en de straffen relatief laag zijn, terwijl winstmarges bij het kweken van wiet erg hoog zijn. Dat maakt de wietkweek volgens Kiers erg aantrekkelijk.

75.000 euro
Dinsdag werd er in de buurt van Walsoorden een wietkwekerij opgerold. Beneden in de kelder stonden zo'n 700 á 800 planten en stekjes. Volgens Kiers kan zo'n plantage iedere tien weken rond de 75.000 euro opleveren. Er was tijdens de actie een verdachte aanwezig in het pand. Hij is gearresteerd en naar het politiebureau in Hulst gebracht.

Harder aanpakken
Om de wietkweek tegen te gaan wil de politieregio Zeeland-West-Brabant nog meer gaan samenwerken met gemeenten, elektriciteitsbedrijven en de belastingdienst. Sinds kort mogen de leveranciers van kweekmaterialen strafrechtelijk aangepakt worden. Daarom is het volgens de politie nu tijd om ook de criminele organisaties rondom de kwekers harder aan te pakken.

Ondermijning samenleving
De politie wil door een hardere aanpak van de wietteelt ook de zogenoemde 'ondermijning' van de samenleving tegen te gaan. Dat houdt in dat crimineel geld opgenomen wordt in het 'normale' leven, bijvoorbeeld door met drugsgeld vastgoed op te kopen.

Deel dit artikel: