Spoedeisende hulp verdeeld over ziekenhuizen

In de toekomst gaan er ambulances rijden van Zeeuws-Vlaanderen naar Goes en van boven de Westerschelde naar Terneuzen. Voor de grote afstanden worden helikopterambulances ingezet. Dat is nodig omdat de complexe spoedeisende hulp in Zeeland wordt verdeeld over de ziekenhuizen in Goes en Terneuzen.

Eerste hulp
De ziekenhuizen in Goes en Terneuzen houden hun spoedeisende hulp. Reguliere spoedgevallen worden op beide locaties behandeld. De complexe spoedgevallen worden verdeeld. Zo zouden alle hartpatiënten in Zeeland naar Terneuzen kunnen worden gebracht en mensen met levensbedreigende wonden of beroertes naar Goes. Deze verdeling maakt de spoedzorg kwalitatief beter en doelmatiger. De zeer complexe spoedgevallen gaan, zoals nu ook het geval is, naar academische ziekenhuizen buiten Zeeland.

Nieuw alarmnummer
Er komt naast het bestaande nummer 112, een nieuw alarmnummer voor spoedvragen. Mensen met een dringende zorgvraag kunnen naar dit nieuwe nummer bellen voor medisch advies en kunnen worden doorverbonden met de huisartsenpost, de eerste hulp, de thuiszorg, de verpleeghuisachterwacht of de crisisdienst van de geestelijke gezondheid.

Huisartsenpost
Er komen meer huisartsenposten voor de lichtere spoedvragen. Deze zullen in de nieuwe integrale zorgcentra worden gevestigd. In de zomermaanden zullen deze huisartsenposten worden versterkt met meer personeel.

Toekomst zorg

De plannen voor een nieuwe opzet van de acute zorg maken deel uit van het toekomstplan voor de Zeeuwse zorgsector. De commissie onder voorzitterschap van Victor Slenter (arts en oud-directeur van de GGD Zeeland) maakte haar plannen dinsdag bekend.

Lees ook:

- Zorg in Zeeland gaat op de schop