CZ zet druk op samenwerking in de zorg

Zorgverzekeraar CZ eist van de zorgaanbieders in Zeeland dat er intensief moet worden samen gewerkt. "We zullen zeker bij onze zorginkoop kijken of de samenwerking vordert", zei CZ-directeur Wim van der Meeren bij de presentatie van het toekomstplan voor de Zeeuwse zorg.

Sleutelrol
Met andere woorden: Wie niet meewerkt, kan dat gaan merken bij de onderhandelingen.Zorgverzekeraar CZ heeft met een klantenkring van 65% van de Zeeuwen een sleutelrol in de Zeeuwse zorg. Namens alle zorgverzekeraars onderhandelt CZ over de tarieven en dus over de inkomsten van de ziekenhuizen en zorginstellingen in Zeeland. Dat stelt CZ in staat samenwerking af te dwingen.

Regie
Al langer is er op de zorgverzekeraar beroep gedaan om meer aan te sturen op samenwerking. Pas onder druk van minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid waren alle partijen bereid serieus met elkaar plannen te maken voor samenwerking en pakte CZ de regierol op. CZ-directeur Wim van der Meeren schreef mee aan het toekomstplan.

Belang Zeeuwse patiënt
Bij het opstellen van het toekomst voor de Zeeuwse zorg stond de vraag naar het belang van de patiënt centraal. Welke zorg is er nodig voor de Zeeuwse bevolking en hoe moet dat georganiseerd worden? In een publieksbijeenkomst hebben 125 Zeeuwen mogen meepraten over de knelpunten en wensen in de zorg.

Extra geld voor samenwerking
Om de twee Zeeuwse ziekenhuizen verregaand te laten samenwerken trekt zorgverzekeraar extra geld uit om de kosten van reorganisaties te betalen. Geld voor ICT-systemen is ook nodig. Daarvoor moeten de ziekenhuizen samen met CZ en andere partijen nog financiering vinden.

Minister Schippers
Met haar komst naar Zeeland hield minister Schippers van Volksgezondheid druk op de ketel. Ook zij wil dat de zorginstellingen intensief gaan samenwerken. "Gebeurt dat niet, verdwijnen op den duur de ziekenhuizen, en dat is een horrorscenario, dat niemand wil", zei zij na afloop van de bijeenkomst in het provinciehuis. "Dit plan is een beginpunt, maar nu moet het wel gebeuren."

Voortgang

Schippers gaf aan binnen korte tijd weer naar Zeeland te komen om te praten over de voortgang van de samenwerking. Extra geld gaat de minister niet uittrekken. Het is aan de ziekenhuizen en zorgverzekeraars om zelf financiering te vinden.

Lees ook:

- Spoedeisende hulp verdeeld over ziekenhuizen

- Zorg in Zeeland gaat op de schop

Deel dit artikel: