'Gemeenten onjuist voorgelicht over reorganisatie brandweer'

OOST-SOUBURG - Zeeuwse gemeenteraden worden verkeerd ingelicht door het bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) over de komende reorganisatie. Dat stelt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) in een dinsdag verstuurde brandbrief.


Onvolledig
De vakvereniging vindt dat de veiligheidsregio de gemeenteraden onvolledig en onjuist informeert over de bezuinigingsmaatregelen. "Zo zou er geen verschil zijn tussen de nieuwe brandweerwagen TS4 en de huidige TS6, terwijl die wel erg groot is", zegt Ruud van Vliet, vice-voorzitter bij de VBV.

Bluscapaciteit
Van Vliet: "De nieuwe en kleinere brandweerwagen TS4 heeft onvoldoende bluscapaciteit aan boord in vergelijking met de oude. Er is maar een tank van 900 liter. Veel minder dan de ongeveer 2500 liter aan boord van de huidige wagens. Dat is niet alleen gevaarlijk voor de inwoners, maar ook voor de brandweermannen zelf."

Opkomsttijden
Verder zou het bestuur de opkomsttijden oprekken voor Zeeland. "En dat is wettelijk niet toegestaan. We willen gewoon dat de gemeenteraden een beslissing nemen op basis van juiste informatie en dat gebeurt nu niet."

'Snijden in overhead'
Van Vliet vindt dat er teveel bezuinigd wordt op brandweermannen. "Terwijl ze ook moeten snijden in de overhead. In elke provincie is dat gebeurd, behalve in Zeeland. Dat kan gewoon niet." De VBV laat het er niet bij zitten. "We hebben de minister geïnformeerd dat de de VRZ de wet overtreedt. We willen de minister nu eerst de ruimte geven, maar we overwegen juridische stappen."

Reactie Veiligheidsregio
"We herkennen ons niet in brandbrief van Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers". Op 9 juli neemt het VRZ-bestuur een beslissing over de plannen.


Brandweerposten
Door de grootscheepse reorganisatie bij de Veiligheidsregio Zeeland sluiten er onder meer brandweerposten in Zuiddorpe, Dreischor en Wissenkerke, en het gaspakkenteam in

Terneuzen.Deel dit artikel: