'Het wordt stapelbedden-werk in Goes'

Opvang van vluchtelingen in een evenementhal zoals de Zeelandhallen in Goes is verre van ideaal. "Het wordt stapelbedden-werk in Goes," zegt VluchtelingenWerk Nederland. "Maar de nood is hoog."

Rij aan rij
VluchtelingenWerk begrijpt de situatie, waardoor tijdelijke opvang zoals in de Zeelandhallen nodig is, maar benadrukt dat het niet prettig is voor mogelijk getraumatiseerde vluchtelingen om rij aan rij in stapelbedden in een evenementenhal te slapen. Volgens adjunct-directeur Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk Nederland is het allemaal wel "beter dan slapen op straat."

Lees ook: Burgemeester Goes: Dit zijn mensen in een noodsituatie.


Huurwoningen
De organisatie vindt dat er veel meer ruimte moet komen in de sociale woningsector. Hierdoor zouden mensen met een verblijfsvergunning naar zo'n huurhuis kunnen, terwijl ze nu vaak gedwongen in een asielzoekerscentrum moeten blijven. "Maar er zijn te weinig sociale huurwoningen. Laten ze bijvoorbeeld scheefwonen eens aanpakken, want dan kan de helft van de azc's dicht."


'Geen gelukszoekers'

Op de Facebookpagina van Omroep Zeeland stromen de reacties op het nieuws binnen. Daar zitten naast begripvolle reacties, ook veel negatieve reacties tussen. Kuipers snapt die reacties, maar zegt dat die vooral uit onwetendheid worden geplaatst. "Mensen vergeten dat het hier om vluchtelingen gaat en niet om gelukszoekers. Deze mensen vluchten voor oorlog en vervolging. Er is nergens anders plek voor ze op dit moment."


foto: RTV OOST/Charlotte Jansen

Deel dit artikel: