Eerste bodemmosselen uit water gehaald

De eerste bodemmosselen van het seizoen zijn vandaag uit de Oosterschelde gehaald. De mosselsector is positief over de kwaliteit en het gewicht van de mossel. De mosselen lijken ook wat groter.

Breder en groter
Bij het binnenhalen van de eerste bodemmosselen valt het mosselkweker Marinus Padmos ook op: "De schelpen zijn veel breder en groter. Vorig jaar viel de groei erg tegen. Dit jaar is er een breed assortiment voor de handel om uit te kiezen." Vooral de laatste weken hebben de mosselen het goed gedaan. Het waren blijkbaar prima omstandigheden voor de mossel."

Pers
De opening van het mosselseizoen in Yerseke is vooral bedoeld om publiciteit te krijgen. Padmos: "Deze startdag doen we pas als er voldoende voorraad is." Officieel loopt het mosselseizoen tot 15 april volgend jaar. "De mosselkwekers hebben het zelf al lang niet meer over de 'R' in de maand, maar de 'R' in het seizoen; zomer, herfst en winter. In de lente plant de mossel zich voort, dan laten we ze met rust."

De eerste officiële #mossels van 2015. Het seizoen is geopend! #yerseke https://t.co/CF9RBfxhzI

— Mark Rijk (@MarkRijk) 8 juli 2015


Lees ook: Zeeuwse mosselproductie moet omhoog

Mosselen
In Europa worden er jaarlijks circa 500 miljoen kilo mosselen geproduceerd, waarvan ongeveer 50 miljoen in Nederland. De meeste Nederlandse mosselen zijn bestemd voor de versmarkt. Het grootste deel gaat naar België en Frankrijk. In Nederland wordt zo'n 10 miljoen kilo per jaar weggezet.

Deel dit artikel: