Vlissingen koploper Nederland in bezuinigingen cultuur

Vlissingen bezuinigt het meest van alle gemeenten in Nederland op kunst en cultuur. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot. Het budget voor kunst en cultuur moet in vier jaar tijd omlaag met 65 procent.

2,8 miljoen
In 2016 wordt 700.000 euro bezuinigd, in 2019 moet dat 2,8 miljoen euro zijn, op een totaalbudget van 4,3 miljoen. Vlissingen besloot in november 2014 om stevig te bezuinigen op kunst en cultuur. Het was een van de maatregelen van de gemeente om uit de rode cijfers te komen. Ook sportvoorzieningen worden getroffen.

Zware tijd tegemoet
Volgens onderzoeker Bastiaan Vinkenburg van adviesbureau Berenschot gaan kunst en cultuur een zware tijd tegemoet in Vlissingen. "Het komt niet zo vaak voor dat een provincie hiervoor per inwoner meer geld beschikbaar heeft dan een gemeente. Dat is in het geval van Vlissingen namelijk het geval."

Niet trots
Wethouder Dick Verboom is niet trots op de bezuinigingen. "Het is een pijnlijke ingreep met harde keuzes. Maar het zijn geen principiële keuzes. Cultuur, maar ook sport waarop ook flink wordt bezuinigd, zijn geen wettelijke taken van de gemeenten. Feitelijk hebben we geen keuze." Verboom benadrukt dat de bezuinigingen creatief worden ingevuld. "Daarbij wordt ook met de betrokkenen gesproken."

Vlissingen werd in 2008 nog verkozen tot tweede kunststad van Nederland. In 2010 verloor de cultuursector al een kwart van het budget.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren bezuinigingen cultuur kunst Vlissingen
Deel dit artikel: