Leraar plaatst naaktfoto op Facebook

De maat is vol voor leraar Bart Ceulemans (53) van het Zwin College in Oostburg. Hij protesteert tegen de 'nieuwe preutsheid' in Nederland met een naaktfoto van zichzelf op Facebook.

Naakt in bad

Op de foto zit hij volledig naakt in een wastobbe, breed lachend en zijn jongeheer afdekkend met zijn handen. Met die ludieke pose vraagt de economieleraar aandacht voor de krampachtige wijze waarop de maatschappij tegenwoordig met naaktheid omgaat.

Foto verwijderd
Ceulemans: "De aanleiding voor mijn initiatief was een kunstzinnige foto van een oud-leerling, waar zij met ontblote schouder op stond. Facebook verwijderde die foto, omdat het aanstootgevend zou zijn. Terwijl de foto werkelijk niks, maar dan ook niks met erotiek te maken had!"

Meer preutsheid
Hij merkt de toegenomen preutsheid ook op het Zwin College. Een leraar Nederlands liet zijn leerlingen boeken van Ronald Giphart lezen. Het kwam de leraar op kritiek van ouders te staan. Ze vonden dat zulke vuiligheid niet op de school thuishoort.

Leerlingen provocatiever
"Ik verbaas me daarover", zegt Ceulemans. "Televisieseries worden steeds bloter. En marketing-uitingen ook. Maar als het in de nabijheid van het privé-leven komt, wordt het eng. Ook bij leerlingen is dat opvallend. Ze kunnen minder goed tegen bloot, terwijl ze in hun gedrag veel provocatiever zijn dan vroeger het geval was."

Niet aanstootgevend
Facebook vond zijn foto overigens niet aanstootgevend. "Dus Facebook vindt een schouder van een jonge naakte vrouw wel onbehoorlijk, maar een bijna volnaakte oude man niet? Dat is toch eigenlijk discriminatie", lacht Ceulemans. Hij hoopt dat mensen weer op een gewone manier met naaktheid omgaan. "Naakt heeft niets te maken met erotiek of pornografie. Al dat soort verbanden zijn enorm misplaatst."


New Prudery A talented former student, Annelie Pronk posted an artistic self-portrait on Facebook yet I can't show you...

Posted by Bart Ceulemans on Sunday, July 12, 2015

Deel dit artikel: