'Johan is Surrender; hij blijft welkom op Hrieps'

De strijd om de bandnaam Surrender is losgebarsten. In de ene hoek staan gitarist Kees Wondergem en de overige bandleden en in de andere hoek zanger en bassist Johan van de Swaluw.

Partij kiezen
De organisatie van het muziekfestival Hrieps, waar Surrender sinds het begin van het festival in 1994 ieder jaar heeft opgetreden, kiest partij voor Van de Swaluw.


De waarheid
Volgens festivalorganisator Hugo Kramer heeft hij lang gezwegen om de goede lieve vrede te bewaren. "Maar nu is het tijd dat ik de waarheid vertel over de band Surrender."


Zie ook: Van de Swaluw door met nieuwe bezetting.


Liefde is over
Volgens Kramer botert het al een tijd niet meer tussen de twee bandleden. "De liefde is over. Daarom heeft Johan al zes weken geleden gezegd dat hij niet wilde optreden op Go Dutch zaterdag. En dat heeft Kees zo verdraaid dat het erop lijkt dat Johan ermee wil stoppen. Maar dat klopt niet. Híj wil juist door!"

Zie ook: Zanger Surrender stapt uit de band


Kees vs Johan

Kramer prijst het doorzettingsvermogen van Van de Swaluw. "Hij wil nog, hij schrijft nummers en als hij optreedt dan geeft hij alles. Maar Kees die is meer bezig met allerlei randprojecten dan met de band Surrender zelf."

Kant gekozen
"Wij als festival hebben Surrender altijd op handen gedragen, omdat wij houden van de muziek van de band", voegt Kramer toe. "Maar dit gaat mij nu echt te ver. Daarom hebben wij nu onze kant gekozen."


Relatie bekoeld
Volgens Kramer is de relatie tussen Wondergem en Hrieps al sinds 2004 flink bekoeld. "Dat jaar werd ik officieel de organisator van het festival, terwijl Kees als organisator of als mede-organisator genoemd wilde worden. Maar behalve zelf optreden doet hij niets voor het festival. Dus dat ging mooi niet door."

Meesjouwen
Dat terwijl Van de Swaluw wel meehielp. "Hij stond ieder jaar achter de kruiwagen mee te sjouwen." Daarom is wat Kramer betreft Van de Swaluw ook volgend jaar weer welkom. "Of zijn band nu wel of niet Surrender heet, hij staat hier volgend jaar weer op ons podium."


Meer over dit onderwerp:
Walcheren dialectrock hrieps surrender zeeland
Deel dit artikel: