Drone ingezet bij 'brand' op schip Westerschelde

Op de Westerschelde is dit weekend een proef gedaan met een drone bij een fictieve brand op een schip. Door inzet van het onbemande vliegtuigje moet er sneller informatie over een brand op zee bij de brandweer aan wal terecht komen.


Goed beeld
De camera’s en slimme software in de drone maken het mogelijk om als ‘Eye in the Sky’ te fungeren en zo de brandweer snel van een goed beeld van de situatie te voorzien. Uniek is dat commando-centra van verschillende korpsen zelf kunnen sturen wat de drone meet, terwijl de piloot op de grond de veiligheid garandeert. De eerste resultaten van een proef met een drone die ingezet kan worden bij rampen op het water zijn bemoedigend, zegt onderzoeker Christophe De Wagter van de TU Delft.


Tijdbesparing
Na een brandmelding op een schip kost het veel tijd om informatie in te winnen. De inzet van een onbemand luchtvaartuig kan het verzamelen van data versnellen. Maar ook beslissingen over het in te zetten materiaal kunnen door beeld en metingen vanuit de lucht beter en sneller genomen worden. Hierdoor verkleint de kans op schade aan de schepen en het milieu en is er minder kans op slachtoffers.

Internationaal

De test vond plaats in het kader van het Interreg 2 Zeeën project ‘BERISUAS’ waarin partijen uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland samenwerken.

Meer over dit onderwerp:
Westerschelde 112 brand drone westerschelde
Deel dit artikel: