Vluchtelingen gearriveerd in Zeelandhallen Goes

De eerste asielzoekers zijn maandag gearriveerd in de Zeelandhallen. In de Zeelandhallen is een noodopvang ingericht voor 400 personen. Die komen de komende dagen in kleine aantallen binnen.

'Nood is hoog'
De asielzoekers komen uit Ter Apel, waar het opvangcentrum te weinig capaciteit heeft voor de onverwacht grote piek in het aantal vluchtelingen dat momenteel in Nederland asiel aanvraagt. Ook stagneert de uitstroom van mensen met een verblijfsvergunning vanwege een tekort aan geschikte woningen. Er is in Goes plaats voor 400 vluchtelingen. "De nood is hoog, dus binnen afzienbare tijd zullen we hier vol zitten", legt Robert Ploeg van het COA uit.

'Klein beetje vlees'
's Ochtends en 's avonds krijgen de vluchtelingen een broodmaaltijd. Tussen de middag verzorgt de catering van de Zeelandhallen warm eten. Ploeg: "Dan moet je je niet voorstellen dat er een uitgebreid buffet staat. Het betreft rijst met een klein beetje vlees en een klein beetje groente en achteraf een stukje fruit."

Geen gevangenis
De noodopvang is geen gevangenis. Mensen kunnen zelf in- en uitlopen. "Maar er gelden wel degelijk regels", verklaart Robert Ploeg. "Tussen tien uur 's ochtends en tien uur 's avonds kunnen ze hun gang gaan maar daarna moeten ze keurig rekening houden met anderen." En dat geldt in de Zeelandhallen nog eens extra waar het rumoerig is. "Als er geluid is draagt het ver dus je moet met zorg met elkaar om gaan."

Snel 'schakelen'
De beveiliging is er niet om de tijdelijke bewoners te controleren, maar is er in verband met calamiteiten. "Stel je voor dat er een brandje uitbreekt, dan moet je héél snel kunnen schakelen."

Naar Goes wandelen
Voor de asielzoekers is de achteringang van de Zeelandhallen de voorkant van het tijdelijke asielzoekerscentrum. "Op die manier houden we het voorplein vrij voor mensen die willen winkelen of de bioscoop of een evenement in de Zeelandhallen bezoeken. Wij hebben onze uitloop zodat de bewoners rustig naar Goes kunnen wandelen", aldus de woordvoerder van het COA. De noodopvang in de Zeelandhallen wordt hooguit tot 23 oktober gebruikt.

Lees ook:

> Twee bijeenkomsten over noodopvang vluchtelingen

> 'Het wordt stapelbedden-werk in Goes'

> Burgemeester - Dit zijn mensen in een noodsituatie

> Ondernemers Zeelandhallen verrast door vluchtelingen

> Noodopvang voor 400 vluchtelingen in Zeelandhallen

Deel dit artikel: