Oesterblad, zeekool en strandbiet op je bord

Oesterblad, zeevenkel en strandbiet. Ze groeien normaal alleen in de zee. En sinds kort op het land bij Jean Pierre van Wesemael uit Nieuw-Namen. Hij kweekt ze zelf.

Zilte kansen
De bijzondere planten staan in houten bakken. Het gaat om een proef om te kijken hoe de zilte gewassen het doen op een andere plek dan hun oorspronkelijke groeiplaats. De eerste stekken gingen in april de grond in. Een paar maanden later zien de eerste resultaten van het project 'zilte kansen' er volgens de boer goed uit.


Zoute zeekool
Naast de exclusievere gewassen staan ook 'gewone' wortelen, uien en bieten in de bakken. Door ze te beregenen met zout water en de grond zilter te maken, wordt er gekeken naar de groei en hoopt de boer unieke smaken te creëren. "De gewassen blijken bijzonder zouttolerant te zijn. We hebben al smaakproeven laten doen door koks en die zijn er allemaal bijzonder enthousiast over," aldus Van Wesemael. Hij denkt dat de zeekool en de asperges uiteindelijk favorieten worden.

Gastronomie
De gewassen worden in september geoogst. Bekende chefkoks testen dan de smaken. Het verbouwen van de minder bekende plantjes is in eerste instantie bedoeld voor de gastronomie. Voor de particuliere markt is het nu nog wat vroeg voor de nieuwe producten.

Deel dit artikel: