Tsunami aan bergeenden in Westerschelde

Tienduizenden bergeenden zijn geland op zandplaten in de Westerschelde. De vogels zijn in de rui. Daardoor kunnen ze niet vliegen en zoeken ze gezamenlijk hun heil op de Hooge Platen bij Hoofdplaat.

Niet eerder zoveel: 35.000 vogels
Slechts op enkele plekken in Europa komen zulke grote hoeveelheden bergeenden voor, meldt stichting Het Zeeuws Landschap. Het gaat om naar schatting 35.000 vogels. Niet eerder waren er zoveel bergeenden bij elkaar op die plek.

Niet kunnen vliegen
De ruiperiode duurt een maand. Tijdens het wisselen van veren, verliezen ze alle slagpennen tegelijk. De bergeenden zoeken daarom gezamenlijk een rustige plek waar ze veilig zijn. De kilometerslange oevers van de Hooge Platen bieden een ideale plek voor de bergeenden.

Kleine slakjes
Op flinke afstand van het scheepvaartverkeer scharrelen de ruiende vogels op de voedselrijke slikken naar kleine slakjes en schelpdiertjes. Wanneer het hoog water is, zijn grote groepen bergeenden zwemmend rond de zandplaat te zien.

60 cm groot
Bergeenden zijn 60 cm lang. Zowel de mannetjes als vrouwtjes hebben een bijzonder gekleurd verenkleed; de kop is zwart met daaronder een bruine halsband terwijl de rest van het verenpak wit is met hier en daar zwarte en bruine strepen. De snavels van deze watervogels zijn opvallend rood.


Foto's: Het Zeeuws Landschap

Deel dit artikel: