Moskee in Middelburg mag oproepen tot gebed

Bij de moskee in Middelburg is vanaf de eerste vrijdag in september iedere week een oproep tot gebed te horen. De gemeente heeft daarvoor toestemming gegeven. Daarmee is de Middelburgse moskee naar eigen zeggen de eerste moskee van Zeeland die het oproep tot gebed mag laten klinken.

Drie maanden oproepen tot gebed
De Yildirim Beyazit Moskee aan de Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg mag van de gemeente op proef drie maanden lang de oproep tot gebed laten horen. De moskee mag van de gemeente nu al beginnen met de proef, maar de moskee stelt het uit omdat nog niet alle omwonenden op de hoogte waren gebracht.

Buurtbewoners niet op de hoogte
Onlangs kwam het moskeebestuur er tijdens een overlegavond met het wijkteam Stromenwijk/'t Zand achter dat niet alle buurtbewoners ervan op de hoogte waren dat dit zou gaan gebeuren. Daarnaast gaat ook de imam op vakantie. Daarom besloot het bestuur om het uit te stellen tot de imam terug is in september.

Vijf minuten lang
Vanaf september weerklinkt iedere vrijdag de oproep tot gebed op het moment dat de zon op het hoogste punt staat. Dat is afhankelijk van het jaargetijde rond de 13:00 uur of rond de 14:00 uur. De imam doet de oproep in het Arabisch en dat duurt zo'n vijf minuten.

Geluidslimiet 70 decibel

Hard zal de oproep niet worden, de moskee heeft een aanvraag gedaan voor tot een geluidslimiet van 70 decibel. Ter vergelijking: dat staat gelijk aan het geluid van een stofzuiger of scheerapparaat. Wanneer de proef niet tot klachten leidt mag de moskee ook na die drie maanden doorgaan met het oproepen tot gebed op vrijdag.

Symbolische functie

Volgens Kemal Metin van de moskee is dat geluidsniveau meer dan genoeg. "Zo'n oproep tot gebed heeft tegenwoordig meer een symbolische functie. Dus die hoeft niet heel hard te zijn."

'Het is traditie'
In een tijd waarin iedereen een horloge heeft, hoef je de oproep niet te horen om te weten wanneer in de moskee moet zijn. "Het is traditie, net als de kerkklokken van een christelijke kerk. Vaak komen moskeegangers al wat eerder om van tevoren even buiten te kletsen en zij horen dan die oproep. Dat vinden wij mooi."

Kippevel
Het besluit om te wachten tot de imam terug is van vakantie heeft volgens Metin ook een esthetische reden. "We hebben wel een vervanger, maar als het de imam zelf is die het doet dan klinkt het veel beter. Daarom wachten we liever. Hij deed bij het overleg met het wijkteam ook een demonstratie. Een lid van het team vond het heel mooi, hij zei dat hij er kippenvel van kreeg."

Deel dit artikel: