'Te weinig banen voor arbeidsgehandicapten'

Een half jaar na het invoeren van de Participatiewet zijn er in Zeeland pas 52 garantiebanen. Die garantiebanen moeten er komen, omdat sociale werkplaatsen geen mensen meer aannemen. Eind 2016 moet de teller op 450 staan.

Steentje bijdragen
De Participatiewet is in het leven geroepen omdat de sociale werkvoorziening op termijn gaat verdwijnen. De wet bepaalt dat er zogenoemde garantiebanen worden gecreëerd, 290 bij het bedrijfsleven en 160 bij de overheid voor mensen met een arbeidsbeperking. Alle werkgevers moeten hieraan een steentje bijdragen.


Lees ook: 'Te weinig banen voor arbeidsgehandicapten'

'Laag hangend fruit'
Wies Saman van de Brabant Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW), vindt de vijftig garantiebanen van dit moment te weinig, maar ziet de toekomst positief in. "Laag hangend fruit wordt altijd als eerste geplukt. Ik denk dat dit de aanloop is naar een groter aantal."

'Geen zinloos werk laten doen'

Volgens Saman lopen we de komende maanden nog wel tegen een aantal problemen aan: "Er zijn bedrijven die deze mensen gewoonweg niet op de werkvloer kunnen plaatsen. Denk aan de industrie met strenge veiligheidsvoorwaarden. Verder is het lastig om banen vrij te maken die passen bij de doelgroep. Je moet moet wel werk hebben voor arbeidsbeperkten en dat valt niet altijd te creëren. Het is niet de bedoeling dat ze zinloos werk doen."

Bedrijven motiveren
Begin dit jaar werd voor de bedrijven een bijeenkomst gehouden om ze te wijzen op de nieuwe wetgeving. In het najaar komt er opnieuw een bijeenkomst. "Daar willen we de bedrijven nog motiveren om goed naar een plek te kijken, maar ze ook ondersteunen in hoe dat aan te pakken." Volgens Saman moet er wel wat gebeuren. "Als we in deze aantallen verder gaan, dan halen we het aantal banen niet. Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen."

Riskeren ze boete
Voor bedrijven is het nu nog niet verplicht om mensen in de vorm van een garantiebaan in dienst te nemen. Als eind 2016 de 450 banen niet gehaald wordt, dan moeten alle bedrijven met 25 werknemers of meer verplicht arbeidsbeperkten in dienst nemen. Gebeurt dat niet, dan riskeren ze een boete.