Chefkok Louws even terug in Zeeland

Eén van Zeelands beste chefkoks is voor even terug in het land. Michel Louws is tot oktober de chefkok in de Timmerfabriek in Vlissingen. Daarin is nu een tijdelijk restaurant gevestigd. Louws is uit Nieuw-Zeeland terug gekomen om de keuken te runnen.

Timmerfabriek
Het is voor de derde keer dat er een tijdelijk restaurant is in De Timmerfabriek. Dit keer is het thema 'Aan tafel bij Michel Louws'. Op het menu staan negen gerechten plus een dessert. "Mensen krijgen een leeg bord. De gerechten zetten we op tafel en dan kunnen ze zelf kiezen wat ze wel of niet eten. Dat zorgt voor meer discussie en gezelligheid aan tafel is mijn ervaring. Volgens mij gebeurt dit nergens anders in Zeeland. Ik vind het hartstikke leuk om te doen."

Huka Lodge
Louws is even over uit Nieuw Zeeland waar hij de afgelopen vijf jaar werkte in de prestigieuze Huka Lodge. Een zeer luxe hotel waar de allerrijksten vakantie komen vieren. "Ik heb voor sjeiks en wereldsterren gekookt, maar op een gegeven moment heb je dat ook wel weer gezien en is het tijd voor iets nieuws. Dit kwam toevallig op ons pad. We kunnen het werk hier mooi combineren met bezoek aan familie, maar als het restaurant sluit gaan wij weer terug naar Nieuw-Zeeland."

Beroemdheid
Louws zou niet meer in Nederland willen wonen. "Teveel regeltjes", vindt hij. "In Nieuw-Zeeland is het allemaal wat gemoedelijker. Bovendien is de natuur er prachtig. Laatst zat ik in mijn kajak en zwom er zo een walvis onder me door. Dat zal hier niet gebeuren." Aan de andere kant van de wereld is hij inmiddels uitgegroeid tot een beroemdheid, die regelmatig optreedt in het tv-programma Masterchef waarin hobbykoks de strijd met elkaar aangaan. "De kandidaten moeten dan één van mijn gerechten namaken. Erg leuk om aan mee te werken. Ik word zelfs weleens herkend op straat!"

Sterrenrestaurants
Voordat Louws naar Nieuw-Zeeland vertrok kookte hij in sterrenrestaurants als De Librije in Zwolle en 't Veerhuys in Wolphaartsdijk. Maar wie denkt dat er op sterrenniveau gekookt wordt in de Timmerfabriek komt bedrogen uit. "Dat kan niet. We staan hier met twee koks voor 120 gasten. In Nieuw-Zeeland hadden we acht koks voor op 40 gasten. Dat is anders. We kunnen hier niet zo verfijnd koken, maar we kopen wel dezelfde kwaliteit ingrediënten in."

Aanschuiven bij Louws kan nog tot oktober. Daarna vertrekt hij weer naar Nieuw-Zeeland voor een nieuw culinair avontuur. "Wat we precies gaan doen is nog niet duidelijk, maar als je over een normale werkethiek beschikt kom je als kok altijd aan de bak in Nieuw-Zeeland."

Meer over dit onderwerp:
Walcheren chefkok Michel Louws timmerfabriek
Deel dit artikel: