700.000 liter verse olie voor Oosterscheldekering

OOSTERSCHELDE- Rijkswaterstaat is bezig met de eerste oliewissel in de geschiedenis van de Oosterscheldekering. In elk van de 62 schuiven van de kering zitten twee hydraulische cilinders die olie nodig hebben zodat ze open en dicht kunnen.

Voor het eerst
Sinds de bouw van de Oosterscheldekering in 1986 is de olie niet vervangen. Nu, na bijna dertig jaar, gebeurt dat voor het eerst.


Recycled

In totaal moet zo'n 700.000 liter hydraulische olie vervangen worden, wat ongeveer gelijk staat aan dertig vrachtwagens vol. Labrujère Staalbouw uit Middelburg voert de oliewissel uit, in opdracht van Rijkswaterstaat. De oude olie wordt weggepompt en door nieuwe olie vervangen. De oude olie kan volgens de aannemer voor 95% worden hergebruikt. De nieuwe olie kan er straks weer 25 jaar tegen aan.


Drie meter boven NAP

Bijna dertig jaar geleden werd de negen kilometer lange Oosterscheldekering geopend. Tien jaar was er gebouwd aan het technische hoogstandje, bedoeld om een watersnoodramp als in 1953 te voorkomen. Bij een verwachte waterstand van drie meter boven NAP gaan de schuiven van de kering dicht. Dat is sinds 1986, 25 keer voorgekomen.


In geval van nood
De kering bestaat uit 65 pijlers en 62 schuiven. De 62 beweegbare keringen worden aangestuurd door 124 hydraulische cilinders die voorzien zijn van in totaal 700.000 liter olie. Tijdens de oliewissel blijft de Oosterscheldekering grotendeels operationeel. In geval van nood kunnen de schuiven dicht, behalve de schuiven waar aan gewerkt wordt. Dat zijn er nooit meer dat twee tegelijk. Aannemer Labrujère garandeert dat ook die schuiven binnen vier uur gesloten kunnen worden, als het moet.


Stormseizoen

Het oliewisselproject kost zo'n 2,5 miljoen euro. Het werk is in april begonnen en de aannemer hoopt in oktober, voor het stormseizoen, klaar te zijn.

Deel dit artikel: