Oliewissel Oosterscheldekering bijzondere klus

De eerste oliewissel in de Oosterscheldekering wordt uitgevoerd door Labrujère Staalbouw uit Middelburg. Het bedrijf doet dat in opdracht van Rijkswaterstaat.

Nieuwe olie
De oude olie wordt weggepompt en door nieuwe olie vervangen. In totaal moet zo'n 700.000 liter hydraulische olie vervangen worden, wat ongeveer gelijk staat aan dertig vrachtwagens vol.


Bijzondere klus

Voor Labrujère Staalbouw uit Middelburg is de Oosterscheldekering geen onbekend terrein. Het bedrijf voert al twintig jaar onderhoudswerkzaamheden uit aan de kering. Toch is de oliewissel ook voor Labrujère een bijzondere klus omdat het voor het eerst gebeurt.


Schuiven

In elk van de 62 schuiven van de kering zitten twee hydraulische cilinders die olie nodig hebben zodat ze open en dicht kunnen. De olie die er nu in zit dateert nog van de opening van de Oosterscheldekering in 1986.


Smid

Het bedrijf Labrujère Staalbouw uit Middelburg bestaat sinds 1945. Destijds begonnen als smid en in de loop der jaren uitgegroeid tot staalbedrijf. De laatste twintig jaar is ook werktuigbouwkundig onderhoud als onderdeel aan het bedrijf toegevoegd. Op dit moment werken er zo'n vijftig mensen.

Deel dit artikel: