Waar zitten Outlaw motorclubs in Zeeland?

In Zeeland zijn drie motorclubs actief die aangemerkt worden als Outlaw Motorcycle Gang's (OMG's). Deze OMG's onderscheiden zich volgens justitie van normale motorclubs doordat de leden zich niet houden aan de regels en wetten van ons land. Naast de drie actieve motorclubs hebben nog andere clubs de afgelopen jaren geprobeerd voet aan de grond te krijgen in Zeeland. Dit blijkt uit een inventarisatie van Omroep Zeeland.

No Surrender
In onze provincie hebben twee OMG's een clubhuis waar ze regelmatig samenkomen. De eerste is No Surrender, met als thuishonk Ons Café in Clinge. De gemeente Hulst heeft regelmatig contact met No Surrender en zegt dat er geen klachten van overlast uit de omgeving zijn.

Demons
De tweede OMG in Zeeland heet de Demons, zij zitten in het voormalige gebouw van de Opelclub aan de Riemwagenweg in Goes. Ook zij zorgen volgens de gemeente niet voor problemen. Wel zijn afgelopen jaar enkele bestuursleden van de Demons opgepakt voor drugsgerelateerde delicten.

Ondernemers, managers en hoge militairen

Volgens de motorclub zelf bestaat een groot deel van de members van Demons MC uit ondernemers, managers en hoge militairen, allemaal mannen met leidinggevende posities in de samenleving. Het ministerie van Defensie deed eerder al onderzoek naar een twintigtal militairen, juist omdat ze banden zouden hebben met motorclub Demons in Goes.

Satudarah
Het clubhuis van de motorclub Satudarah Seaside zit net over de Zeeuwse grens in Bergen op Zoom. Die club rekent Zeeland wel tot haar gebied en telt veel Zeeuwse leden.

Supportclub
Er is mogelijk nog een vierde Outlaw Motorcycle Gang actief in Zeeland, maar hierover is veel onduidelijkheid. De gemeente Vlissingen geeft aan dat in 2013 een supportclub van de Hells Angels zich in de stad wilde vestigen. Uit de facebookpagina en website van Loudness Hangout, zoals deze supportclub zich noemt, blijkt dat ze inderdaad plannen hadden zich in Vlissingen te settelen.

Stopgesprek

De gemeente Vlissingen heeft een zogenaamd stopgesprek gevoerd en daarin aangegeven dat de club direct moest stoppen met hun activiteiten in Vlissingen. De vestiging van deze club en de gedragingen van de leden worden nauwlettend in de gaten gehouden, maar Vlissingen wil of kan geen antwoord geven op de vraag of deze club wel of niet actief is op dit moment.

Plannen
Schouwen-Duiveland is een andere Zeeuwse gemeente die te maken heeft gehad met vestigingsplannen van een motorclub. De gemeente geeft aan dat afgelopen jaar informeel een vraag gesteld is aan de gemeentebalie over de mogelijke vestiging van een clubhuis. Kort daarna wilde een bedrijf grond kopen op een industrieterrein. Dit bedrijf leek een relatie te hebben met een OMG. Hierop is het bedrijf uitgenodigd voor een gesprek over de intenties achter de aankoop en mogelijke bouw van een clubhuis. Dit bedrijf heeft daarna niet meer gereageerd.

Verleden
De gemeente Schouwen-Duiveland heeft in het verleden al een keer te maken gehad met een motorclub. Burgemeester Asselbergs liet 12 jaar geleden bij Zonnemaire een clubhuis van motorclub Hells Angels ontruimen. Volgens de gemeente was het clubhuis illegaal verbouwd en werd de milieuwet vaak overtreden. De ontruiming ging destijds gepaard met veel machtsvertoon. Dit was volgens Asselbergs nodig omdat de Hells Angels in het verleden ambtenaren hadden bedreigd.

Extra aandacht
Uit het Regionaal beleidsplan 2015-2018 van politie, OM en de gemeenten in Zeeland en West-Brabant blijkt dat OMG's de komende jaren extra onder de loep genomen worden. OMG's onderscheiden zich van normale motorclubs door de groepssymboliek, ze zijn niet vrij toegankelijk voor buitenstaanders en van één of meerdere leden is aangetoond of wordt verondersteld dat ze gedragingen vertonen en/of activiteiten ontplooien die in strijd zijn met de wet.


Lees ook:

- Zeeuwse motorclubs extra in de gaten gehouden

Deel dit artikel: