Topshuis Neeltje Jans bedient Kreekraksluizen

Als het aan Rijkswaterstaat ligt dan wordt het Topshuis op Neeltje Jans binnen onafzienbare tijd het middelpunt van de bediening van bruggen en sluizen. De nieuwe bedieningsruimte voor de Kreekraksluizen is deze week in gebruik genomen. Ook worden nu al kleinere bruggen en sluizen op afstand bediend.

MOBZ
De Kreekraksluizen zijn de eerste grote binnenvaartsluizen die Rijkswaterstaat op afstand bedient. Het is een stap in het plan Modernisering Objecten Bediening Zeeland (MOBZ). Daarbij blijven er uiteindelijk twee nautische bedieningscentrales over: Neeltje Jans en Terneuzen.

Beeld
De aanpassingen aan de Kreekraksluizen kostten zo'n 15 miljoen euro. Een batterij aan camera's verschaft de operators in het Topshuis beelden van wat er 42 kilometer verder in de sluizen gebeurt. Er passeren jaarlijks 70.000 schepen de sluizen bij Rilland op de vaarroute tussen Rotterdam en Antwerpen.

Ruimte
In de centrale in het Topshuis zijn nu 6 tot 10 mensen bezig met het op afstand bedienen, maar er is ruimte voor nog veel meer operators. Die moeten straks ook onder andere de sluizen bij Hansweert en de Krammersluizen bedienen. Als in de toekomst het MOBZ project is afgerond voldoen alle centrales, bruggen en sluizen aan Europese veiligheidsregels, volgens Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel: