'Een prik van een bij kan mij fataal zijn'

Bijen en wespen. Voor veel mensen zijn deze insecten een keerzijde van de zomer. Voor Ilse Remijn uit Wolphaartsdijk is het meer dan dat. Een prik van een bij of een wesp kan haar fataal zijn.

Bijensteek
Na een insectenprik had Remijn altijd al last van jeuk en rode opgezwollen plekken. Daar had ze pilletjes voor en daar kon ze het goed mee redden. Totdat ze op een dag in de tuin aan het werken was en vier keer werd gestoken door bijen.

Hulk
"Ken je de Hulk? Die wordt groen en zwelt op. Nou, ik leek net de Hulk maar dan de rode versie!" Ze rende naar binnen voor haar pillen. Maar voelde zich zo slecht dat ze meteen doorliep naar de dokter aan het einde van haar straat. Daar aangekomen verloor ze haar bewustzijn. "Ik had het heel erg koud omdat mijn bloeddruk zo laag was." Nog twee weken lang voelde Remijn zich als een zombie door de allergische reactie.

Prikpen
Sindsdien heeft ze altijd een EpiPen bij zich. Daar zit een vloeistof in die de allergische reactie tegengaat. "Ook draag ik altijd een briefje bij me met daarop mijn toestand," vertelt ze. "Als mensen me dan vinden weten ze dat er haast achter zit. Binnen twintig minuten moet ik dan tegengif krijgen anders kan een bijenprik me fataal zijn."

Kleuren
In de zomer en het najaar is Remijn altijd extra alert. Ze draagt geen parfum en geen kleurige kleding. Ook eet ze niet zomaar een appel.

Reactie
Tussen de tien en twintig procent van de bevolking reageert gevoelig op bijen- en wespensteken. De meeste mensen reageren alleen met een plaatselijke zwelling. Bij ongeveer één op de honderd mensen kan er echter zo'n heftige allergische reactie optreden dat de keel opzwelt. In Nederland overlijden per jaar naar schatting vijf mensen aan de gevolgen van een allergie voor bijen- en/of wespengif.

Deel dit artikel: