'Bruinvissen dood door voedseltekort'

Het lijkt er op dat er onvoldoende voedsel is voor de bruinvissen in de Oosterschelde, en daardoor is de sterfte relatief hoog. Dat stelt Mardik Leopold, onderzoeker van de Universiteit Wageningen.

Eenzijdig
Leopold is een proefschrift aan het afronden over het dieet en de sterfte van bruinvissen in Nederland. Voor dat onderzoek heeft hij de maaginhoud bekeken van tientallen bruinvissen die in en om de Oosterschelde dood aan zijn gespoeld. “De eerste voorzichtige conclusie is dat de bruinvissen in de Oosterschelde leven van een mager en eenzijdig dieet”, zegt de onderzoeker.

Mosselkweek
De bruinvissen moeten zich noodgedwongen vooral voeden met kleine visjes – de grondels. “Grotere vissen zijn er onvoldoende. En het zou kunnen dat dit komt door de mosselkweek. De mosselen kapen het voedsel weg van de vissen. Dit zien we als een logische gedachtengang, maar verder onderzoek moet dit nog onderbouwen.”

Stormvloedkering

Een bruinvis moet per dag tien procent van zijn lichaamsgewicht eten. “En als je bedenkt dat die grondels maar een gram wegen, dan snap je dat het niet te doen is voor de bruinvissen”, zegt Leopold. “De invloed van de stormvloedkering op de sterfte onder de bruinvissen is ons nog niet helemaal duidelijk. Ze kunnen gemakkelijk door de kering maar blijven vaak toch maanden op de Oosterschelde.”

Geen paniek
De onderzoeker maakt zich geen zorgen over de bruinvissen in de Oosterschelde, ondanks de relatief hoge sterfte. “Het is iets om in de gaten te houden, maar is geen reden tot paniek. Het valt op dat er dit jaar ook voor de Nederlandse kust opvallend weinig bruinvissen zijn. Ze zijn verder de Noordzee op getrokken. Dat steunt de gedachte dat er voedselgebrek heerst.”

Gebrek
De hoge sterfte onder bruinvissen in de Oosterschelde wordt mogelijk veroorzaakt door een gebrek aan voedsel. Dat stelt onderzoeker Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit. De bruinvissen moeten zich noodgedwongen vooral voeden met kleine visjes, want er is te weinig grote vis. In de Noordzee is wél genoeg voedsel voor de bruinvissen. Daarom verbaast het Leopold dat veel bruinvissen in de Oosterschelde blijven.

Meer over dit onderwerp:
Oosterschelde
Deel dit artikel: