'Zeeland moet zich op Vlaanderen richten'

Zeeland moet zich veel meer richten op Vlaanderen. Dat zegt burgemeester Lonink van Terneuzen. Samenwerking met Rotterdam en Brabant heeft de Zeeuwen tot nu toe niet veel goeds gebracht, stelt de burgemeester.

Derde termijn
Lonink is begonnen aan zijn derde termijn als burgemeester in Terneuzen, met 60.000 inwoners de grootste gemeente van Zeeland.

Politie
Lonink verwijst naar de fusie tussen het Zeeuwse politie en justitie in Zeeland en die in West-Brabant. "We zijn opgeslokt. Voor de fusie was toegezegd dat we ook politieafdelingen in Zeeland zouden houden en zelfs nieuwe afdelingen erbij zouden krijgen. In de praktijk is alles, ondanks eerdere toezeggingen vanuit Brabant, naar West-Brabant verhuisd", stelt Lonink.

Haven
Ook samenwerkingsprojecten tussen de Zeeuwse havens en Rotterdam zijn volgens Lonink op een echec uitgelopen. "Rotterdam heeft alles geprobeerd om ontwikkelingen in de Zeeuwse havens te frustreren. Dat heeft Zeeland tientallen miljoen euro's gekost, minsten".

Sif
Als voorbeeld van de frictie tussen Rotterdam en de Zeeuwse havens noemt Lonink ook e misgelopen vestiging van het bedrijf Sif Roermond. dat bedrijf zou een nieuwe fabriek bouwen in Vlissingen-Oost, maar koos toch voor de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. "Rotterdam is telkens onder de grondprijs in Zeeland gaan zitten, wat Zeeland Seaports ook probeerde. Rotterdam doet alles om bedrijven bij de concurrentie weg te halen".

Gent
Lonink verwacht meer van een samenwerking met Vlaanderen, ook voor de Zeeuwse havens. "Binnen vijf jaar moeten de Zeeuwse havens samengaan met die in Gent" zegt hij. Lonink verwijst naar de herhaalde oproepen van de directeur van het Gentse havenbedrijf, Daan Schalck. Volgens Schalck zijn de Zeeuwse havens en die in Gent los van elkaar kleine spelers, maar zouden ze samen op een zevende op achtste plek staan op de ranglijst van Europese havens.

Deel dit artikel: