Veel vallende sterren te zien, dit zijn de beste plekken in Zeeland

De komende dagen is de kans om vallende sterren te zien extra groot. De jaarlijkse Perseïdenzwerm bereikt rond donderdag 13 augustus zijn hoogtepunt. Wil je de vallende sterren goed zien, zoek dan een donkere plek op. Wij hebben wat tips onder elkaar gezet.

Perseidenzwerm

Elke zomer schiet de aarde door de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die door de komeet Swift-Tuttle zijn achtergelaten. De stofdeeltjes komen in aanraking met de dampkring van de aarde en verzoorzaken korte lichtstrepen aan de hemel, in de volksmond vallende sterren genoemd.Tips

Je kunt de komende avonden al flink wat vallende sterren bewonderen. Het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm is in de nacht van 12 op 13 augustus met tientallen vallende sterren per uur. Dit jaar zijn de sterren -bij een heldere hemel- extra goed te zien, omdat er geen storend maanlicht is. Wil je de vallende sterren goed waarnemen? Zoek dan een donkere plek op met zicht op het oosten. Enkele tips:

Strand en duinen

De meeste stranden en duinen in Zeeland zijn 's nachts donker genoeg om de vallende sterren goed te kunnen zien. Zoek een strand op waar weinig licht te zien is door bijvoorbeeld strandpaviljoens of hoge gebouwen.

Neeltje Jans en Veerse Dam

Sterrenwacht Philippus Lansbergen geeft twee locaties in Zeeland als tip: Neeltje Jans en Veerse Dam. Kijk bij Neeltje Jans uit over de Oosterschelde en zoek op de Veerse Dam een plek met uitzicht over het Veerse Meer. Er zijn ook genoeg andere donkere plekken in Zeeland. Kijk op dit kaartje waar in Zeeland het 's nachts goed donker is.
Sterrenwacht

Woensdag 12 augustus kun je vanaf 19.00 uur ook bij Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg terecht voor een presentaties over de zon en meteoren.

Foto: leromarinvit

Deel dit artikel: