Zeeuwen renoveren zwaar verloederde toren Gent

GENT (B) - Ook al is het de trots van de stad, de Gentenaren zijn weinig liefdevol omgegaan met hun boekentoren. Het unieke bouwwerk is zo afgetakeld dat een grondige renovatie nodig is. Daarvoor hebben de Belgen het Goese Lukasse Dakbedekkingen ingevlogen.

Met plezier

Het bedrijf doet het met plezier, want volgens eigenaar Bram Lukasse moet je als Zeeuws bouwbedrijf je vleugels uitslaan om een grote groep mensen aan het werk te houden.

Koperen rand
De boekentoren werd gebouwd in de jaren dertig en doet sindsdien dienst als bibliotheek van de Universiteit Gent. Lukasse heeft opdracht gekregen om de toren en de bijgebouwen een nieuw dak te geven. Het bedrijf mag ook de bovenste koperen rand van de gevel vernieuwen. Een flinke klus die alles bij elkaar een paar jaar in beslag neemt.

Verjaardagskaart
Volgens eigenaar Bram Lukasse krijg je als Zeeuws bedrijf niet zomaar zo'n grote klus in België. Je moet daarvoor veel geduld en de juiste contacten hebben. Voor Lukasse begon het allemaal met een verjaardagskaart. "Mijn vrouw had een keer het idee om een kaart in de bus te doen bij onze achterbuurman die vijftig werd. Hij bleek bij een bouwonderneming in België te werken en vroeg ons voor een klus."

Grote klussen
In eerste instantie waren het vooral kleine klussen die het bedrijf kreeg in België, maar naarmate het netwerk groeide en de tijd vorderde kwamen er steeds grotere klussen op hun pad. Zo werkte het bedrijf bijvoorbeeld aan een villa voor een van de dames van K3. "Dat vonden de jongens heel leuk om te doen", zegt Lukasse.

Goed betaald
Volgens Lukasse liggen er in België kansen voor Zeeuwse bouwbedrijven. Lukasse: "Vakmanschap en kwaliteit wordt hier gewaardeerd en goed betaald." Ook zijn er volgens hem meer grote bouwprojecten dan in Nederland. Daar is het bedrijf, dat zo'n 45 mensen in dienst heeft, blij mee. Bovendien betalen de Belgen beter, maar je moet volgens Lukasse in België wel langer op je geld wachten.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Algemeen boekentoren bouw gent
Deel dit artikel: