Jongeren op de e-bike door de polder naar school

Jongeren kiezen steeds vaker voor een elektrische fiets. Dat blijkt niet alleen uit een rondgang langs fietsenwinkels in Zeeland, maar ook uit recente gegevens van marktonderzoeker Multiscope.

Prima alternatief
Voor de jongeren is een e-bike een prima alternatief voor openbaar vervoer en scooter, een stuk gezonder en goedkoper. Ook al zijn e-bikes nog altijd flink duurder dan een gewone fiets.

Grootste doelgroep
In Nederland rijden inmiddels 1,3 miljoen elektrische fietsen rond. Ouderen zijn nog altijd de grootste doelgroep, maar de komende jaren zullen ook steeds meer scholieren en forenzen kiezen voor een e-bike.

Steuntje in de rug
Fietsenwinkel De Kromme Spaak in Kapelle ziet de verkoop van elektrische fietsen al jaren toenemen. Eigenaar Dick-Jan de Lange zag afgelopen weken opvallend veel jongeren met hun ouders, op zoek naar een e-bike. "Het zijn vaak kinderen die binnenkort naar de middelbare school gaan en meer dan tien kilometer moeten fietsen. Zo'n e-bike geeft net dat steuntje in de rug in weer en wind."

Uitkomst
Jacco van Dijke uit Borssele is één van die vaders die deze zomervakantie de fietsenwinkel binnenstapte samen met zijn dochter. Op zoek naar een elektrische fiets. "Michelle gaat na de vakantie naar de middelbare school in Kapelle. Wij wonen in het buitengebied van Borssele, dus het is zeker vijftien kilometer fietsen. Door een longziekte is ze ook wat minder sterk. Zo'n e-bike is dan echt een uitkomst."

'Duizend euro meer'
Natuurlijk hangt er wel een ander prijskaartje aan een e-bike dan aan een gewone fiets, beaamt vader Jacco. "Tja, je bent gewoon duizend euro meer kwijt."

Deel dit artikel: