Gedenksteen voor 600 jaar Goese Kermis

Zo'n zeshonderd jaar geleden werd de allereerste kermis op de Grote Markt in Goes gehouden. Daarom krijgt de kermis vandaag een eigen gedenksteen. Het ontwerp op de steen is gemaakt door Jan Willem Hament uit Baarland.

Ganzen
Het ontwerp laat ganzen in een carrousel zien. Ganzen zijn het symbool van Goes, ook wel 'Hanzestad' genoemd. Jan Willem Hament is bekend van zijn Zeeuwse meisjes en van stripfiguren Leuntje en Merien.

Grote ogen

"Het zijn ganzen met grote ogen en een stipje ernaast. Je kan duidelijk zien dat het van mij is", zegt Hament. Overigens heeft de kunstenaar niet veel met kermis. "Daar moet je een beetje met opgegroeid zijn, denk ik. Ik vind het af en toe wel leuk om naar de kermis te gaan, maar al dat geluid... Op een gegeven moment word je volwassen en dan heb je er minder zin in."


Grote Markt
De gedenksteen wordt aangeboden door de heer Ordelman, organisator van de Goese kermis. De steen ligt voor lunchcafé het Stadhuis aan de Grote Markt. De Grote Markt is sinds jaar en dag de locatie voor de kermis. In 1417 waren tijdens de jaarmarkt de eerste kermisattracties in Goes.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden gedenksteen Goes kermis zeeland
Deel dit artikel: