Zo'n vijftig vallende sterren per uur geteld

In een polder vlak bij Oostkapelle zijn afgelopen nacht zo'n vijftig meteoren per uur geteld. Rijk-Jan Koppejan van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen staakte de telling bij 265, toen begon het licht te worden.

Volop genieten
De meteoren werden niet alleen geteld, ze zijn ook gefotografeerd en op video vastgelegd. "We hebben volop kunnen genieten. Het was een heldere nacht", aldus Koppejan.

Meteoor bakken
In voorbereiding op de nacht vol vallende sterren was er woensdagavond bij de volkssterrenwacht in Middelburg een bijeenkomst over meteoren. Er werd verteld over de meteorenregen en er werd een meteoor gebakken.

Stofspoor

Elk jaar zijn er in augustus vallende sterren te zien. Dit wordt veroorzaakt door een stofspoor waar de aarde door trekt. Het hoogtepunt was afgelopen nacht. Maar ook komende nacht zijn er nog meteoren waarneembaar.

Donkere plek
Om de meteoren te zien, moet men naar het oosten kijken. Het beste is om op een donkere plek te staan met weinig gebouwen aan de horizon. Voor het beste zicht moeten ogen twintig minuten de tijd krijgen om te wennen aan het donker.


Meer over dit onderwerp:
Walcheren meteoren middelburg vallende sterren
Deel dit artikel: