Indië-slachtoffers WOII herdacht in Oostburg

In Oostburg zijn zaterdag alle slachtoffers uit de 2e Wereldoorlog herdacht, met speciale aandacht voor de slachtoffers uit het voormalig Nederlands-Indië. Dat gebeurde in verbondenheid met de nationale plechtigheid bij het Indisch monument in Den Haag, exact 70 jaar na de Japanse capitulatie.

Herdenkingsmonument
Er kwamen in Oostburg ruim 20 belangstellenden af op de plechtigheid in het stadhuis, waar wethouder Jack Werkman een toespraak hield. Daarna werden er bloemen gelegd bij het herdenkingsmonument op het Raadhuisplein.

Speciale band
Het gemeentebestuur van Sluis en Stichting Comité 4 mei Oostburg hebben een speciale band met de Indië-herdenking, die in 2012 voor het eerst ook in Zeeland plaatsvond. In het kader van een scholenproject deed Ineke van Geest uit Cadzand dat jaar verslag van haar Indische kinderjaren in oorlogstijd, Van haar verscheen dit jaar het boek: "Migrant in het vaderland – van Nederlands-Indië via het Jappenkamp naar Holland" (Walburgpers 2015). Een indrukwekkend verslag van een zoektocht tussen moederland en vaderland.

Capitulatie
2015 is een bijzonder herdenkingsjaar, want het is exact 70 jaar geleden dat Japan capituleerde voor de Amerikaanse atoombommen. Nederland was weliswaar al een paar maanden bevrijd gebied, maar pas op 15 augustus kwam er een einde aan de bezetting van Nederlands-Indië en aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.


Slachtoffers

Honderdduizend Nederlandse burgers en Indische Nederlanders zaten tijdens de oorlog in Japanse interneringskampen, tienduizenden mensen stierven. Koning Willem-Alexander legde de eerste krans bij de herdenking in Den Haag.

Deel dit artikel: