NL-Alert door weinig Zeeuwen ontvangen

MIDDELBURG -
De reden is dat nog niet alle providers NL-Alert ondersteunen. Daarnaast moeten
en dat hebben veel mensen nog niet gedaan. Verslaggever Eric Holm maakte een rondje in winkelcentrum Dauwendaele in Middelburg en daar had niemand van de aangesprokenen het NL-Alert ontvangen.

Alarmmiddel

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel voor de mobiele telefoon. De overheid kan mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen.

Beter

Via deze methode kunnen meer mensen worden bereikt en als het goed is, worden ze ook beter geïnformeerd. In 2013 zendt de overheid drie controleberichten uit, op 4 februari, 6 mei en 4 november.

Gratis

NL-Alert is gratis en anoniem. Het werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Je kunt NL-Alert ontvangen als je telefoon technisch geschikt is en op de juiste manier is ingesteld.

Ondersteuning

Alle aanbieders in Nederland ondersteunen NL-Alert voor mobiele telefoons zonder internet. KPN ondersteunt NL-Alert ook al op smartphones. Vodafone en T-Mobile nog niet, zij verwachten in de loop van 2013 NL-Alert ook op smartphones te ondersteunen. Apple ondersteunt de techniek op dit moment ook nog niet. De overheid is hierover nog in gesprek met Apple.

Inzet

Sinds de landelijke introductie op 8 november 2012 is NL-Alert al ingezet in Tolbert (Groningen) en in Meppel (Drenthe). In beide gevallen betrof het een grote brand waarbij veel rook vrijkwam.