Perentelers verleiden hitsige fruitmotten

Drie perentelers uit Kwadendamme lijken de strijd tegen de fruitmot te winnen. Zij bestrijden de wormpjes met de milieuvriendelijke lokstof feromoon, waarmee je een mannetjesmot zodanig verwart dat hij geen vrouwtje kan vinden.

Paring
Geen teler wil motten op zijn fruit in periode dat de dagen het langst zijn en de temperaturen ook ´s nachts boven de 15 graden blijven. Juist in deze periode zorgen de fruitmotjes voor hun voortplanting. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes op een blad of op het fruit en komen er wormpjes uit, die het fruit aantasten.

Puffers
De telers in Kwadendamme hebben kasten, zogenaamde puffers, in hun boomgaard gehangen. Een weerstation meet of het terrassenweer is en stuurt het kastje aan om een wolkje feromoon uit te stoten. Het gevolg is een verward mannetje, geen paring, geen eitjes en een schone teelt.

Feromeen
Het systeem lijkt te werken, want de perentelers hebben tot nu toe nog geen fruitmot gevonden. Daarnaast is het gebruik van feromeen milieuvriendelijk. telers hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken. De wolkjes feromoon kunnen trouwens ook worden ingezet in de appel- en pruimenteelt.

Deel dit artikel: