'Terneuzen treft geen blaam voor groei Checkpoint'

DEN HAAG - Lonink werd als getuige gehoord in het hoger beroep rond voormalig coffeeshop Checkpoint in Terneuzen.

Geen bijdrage

Volgens burgemeester Lonink heeft de gemeente geen enkele bijdrage geleverd aan de groe van de coffeeshop in Terneuzen. Checkpoint was jarenlang de grootste coffeeshop van Europa, met gemiddeld meer dan 2000 klanten per dag. De rechtbank in Middelburg vond eerder dat de coffeeshop nooit zo groot had kunnen worden zonder de medewerking van de gemeente Terneuzen. Lonink verwerpt die kritiek.
Risico
Volgens hem heeft hij de coffeeshopeigenaar meerdere keren gewezen op de risico's die hij nam. Ook na de eerste inval door het Openbaar Ministerie in 2007 zou Lonink voor de gevolgen hebben gewaarschuwd als de shop de regels opnieuw zou overtreden. In mei 2008 werd door justitie bij Checkpoint weer een te grote voorraad softdrugs aangetroffen. Sindsdien is de shop gesloten.
Drugstoerisme
Als burgemeester van Terneuzen heeft Lonink naar eigen zeggen in overleg met justitie vooral de randverschijnselen van de coffeeshop proberen aan te pakken, zoals de openbare veiligheid en de overlast van drugstoeristen uit België en Frankrijk. "De rest is een zaak voor justitie", zo zei hij.
Hoger beroep
Het was donderdag de derde zittingsdag in de zaak Checkpoint. In totaal staan negen hoger beroepzittingen gepland. De eigenaar en personeel van Checkpoint zijn eerder door de rechtbank in Middelburg veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Zowel het Openbaar ministerie als het personeel is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Verslapen
Eerder deze week werd bekend dat de coffeeshop te veel wiet in huis had tijdens een inval omdat een bedrijfsleider zich had verslapen.

Een volledig overzicht van onze berichtgeving over de sluiting van Checkpoint kunt u lezen in ons dossier: Checkpoint