Zeeuwse biologen beginnen aan grote poolexpeditie

MIDDELBURG - Twee Zeeuwse biologen zijn woensdag begonnen aan de grote poolexpeditie bij Spitsbergen. Zestig wetenschappers verzamelen negen dagen lang gegevens over vogels, zoogdieren, planten en geologie om inzicht te krijgen in de gevolgen van vier decennia klimaatverandering in het gebied.

Zeeuwen

Een van de onderzoekers is zeebioloog Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle. En ook de in Meliskerke opgegroeide bioloog Ko de Korte is van de partij. Hij verbleef in 1968 ruim een jaar op het eiland Edgeoya, waar komende dagen veel onderzoek wordt gedaan.


Groot

De expeditie is echt groot te noemen, omdat er ook zo'n zestig betalende toeristen meereizen. Wetenschappers en toeristen verblijven allemaal op het expeditieschip Ortelius, dat onderdeel is van het Vlissingse Oceanwide Expeditions. Ook enkele bekende Nederlanders als Peter Kuipers Munneke en regisseur/dichter Ramsey Nasr reizen mee. De expeditie wordt afgesloten met een mini-symposium in de stad Longyearbyen.


Blog

Wie wil weten hoe het zeebioloog Martine van den Heuvel vergaat kan haar blog lezen.

Het schip Ortelius is te volgen via shiptracker (de lichtgroene lijn). Foto's en extra informatie zijn te vinden op de Facebook-pagina van het project.

Deel dit artikel: