Zeeuwse stranden schoonste van Nederland

Negen van de tien schoonste stranden van Nederland liggen in Zeeland. Domburg staat op de eerste plaats met een 9.94 in de jaarlijkse verkiezing van Nederland Schoon. Noord-Beveland (ook een 9,94 maar minder stemmen), Groede en Zoutelande (beide 9,91) en Nieuwvliet (9,9) staan fier achter Domburg in de lijst.

Volledige lijst
Vervolgens is de lijst in aflopende volgorde: Oostkapelle, Breskens, Cadzand-Bad, Vrouwenpolder. Klik op Schoonste Stranden Verkiezing 2015 voor de volledige lijst.

ANWB
De stemmen van het publiek komen goed overeen met wat de ANWB-inspecties lieten zien. Net als die organisatie beoordelen badgasten de schoonheid bij de opgang, het strand en of er voldoende vuilnisbakken staan.

Steeds schoner
De Nederlandse kust wordt over het geheel genomen steeds schoner. Zo is het aantal zogenoemde viersterrengemeenten gestegen van 22 in 2014 naar 26 in 2015 en vijf daarvan liggen er dus in Zeeland.

Schoonmaken
De Schoonste Stranden Verkiezing gaat niet meer alleen om de schoonste van het land, maar ook om de grootste schoonmaakinnovatie op het strand. Vandaag werd de eerste Stimuleringsprijs uitgereikt aan burgerinitiatief ‘Doe mee, verlos de zee!’ dat jutbakken plaatst in samenwerking met kust- beherende instanties. Doel is mensen te inspireren mee te doen.

Verlos de zee
Het begon in 2010 in Goeree-Overflakkee toen jutter Matthijs Lievaart bij een berg door hem verzameld zeeafval een bordje ‘Doe mee, verlos de zee!’ plaatste. De berg groeide gestaag en uiteindelijk plaatste Natuurmonumenten er een houten bak, met het originele bordje. Een speciale vermelding is voor de Beachcleaner, een strandzeef die in samenwerking met Thalassa in Zandvoort, het schoonste paviljoen van Nederland, is ontwikkeld. Ook geeft NederlandSchoon een pluim aan ‘Raap het op’ dat mensen aanspoort per strandbezoek drie stukken vuil mee te nemen en weg te gooien.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren domburg schoonste strand verkiezing
Deel dit artikel: