Deelnemers poolexpeditie zien veel dieren

MIDDELBURG- De grote poolexpeditie naar Spitsbergen is in volle gang. Ongeveer zestig wetenschappers verzamelen negen dagen lang gegevens over onder meer vogels, zoogdieren, planten en geologie om inzicht te krijgen in klimaatverandering in het gebied.

Passagiers
Op de expeditie zijn ook passagiers mee. Zij krijgen uitleg over de onderzoeken en mogen mee op excursies. Ze verblijven op het schip Ortelius.

IJsbeer
De oorspronkelijk uit Meliskerke afkomstige zeevogelbioloog Ko de Korte
laat weten dat de reis zeer voorspoedig verloopt. "Het gaat ontzettend goed. De wetenschappers kunnen hun onderzoek doen en de passagiers hebben het ook naar hun zin. Vandaag hebben we zelfs een ijsbeer gezien terwijl we met een bootje langs het strand voeren."

Middernachtzon
De eerste dagen was het weer erg goed. Op dit moment ervaart de expeditie veel nevel en motregen. "Dat hoort ook wel een beetje bij dit gebied," aldus De Korte. De zon gaat in het poolgebied op dit moment nauwelijks onder. "Dat noemen we de middernachtzon. Het leefritme op de boot Ortelius is wel op dag en nacht afgestemd."


Walrussen
Op de plek waar voorheen poolstation Kapp Lee op het eiland Edgeoya stond blijkt dat er veel dieren zijn bijgekomen sinds de eerste keer dat de zeevogelbioloog in het gebied aanwezig was. "Sinds 1968 is er veel veranderd. Je ziet nu veel meer ijsberen, walrussen, walvissen en ganzen."

Expeditie
Voor meer informatie over de expeditie:
Het schip Ortelius is te volgen via shiptracker (groene lijn)


foto: Martine van den Heuvel-Greve

Deel dit artikel: