GroenLinks eist inspraak in openhouden Doel 1 en 2

De Statenfractie van GroenLinks wil dat het provinciebestuur zich gaat bemoeien met de veiligheid van de kernreactoren in Doel, net over de grens in België. Doel 1 en 2, die dit jaar gesloten zouden worden, blijven waarschijnlijk tien jaar langer open.

Twijfels over veiligheid

GroenLinks heeft twijfels over de veiligheid. De partij wil dat de provincie burgers de gelegenheid geeft mee te denken en beslissen over het openhouden van de kerncentrales. Eerder al riep Algemeen Belang Groot Hulst de gemeenteraad van Hulst op zich met de centrale in Doel te bemoeien.

Tweeling

De twee kerncentrales vormen een zogenaamde tweelingscentrale. Omdat de twee samen horen, is een eventuele verlenging voor beide centrales noodzakelijk. Doel 1 werd op 15 februari 1975 in dienst genomen. In België is sluiting van kerncentrales die 40 jaar of ouder zijn bij wet geboden.

Verjongen

Eigenaar Electrabel wil de kerncentrales langer in gebruik houden. Daarvoor moet het bedrijf 600-700 miljoen euro investeren om de kerncentrales 'te verjongen', zodat deze voldoen aan de veiligheidseisen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).


Vier reactoren

In totaal telt Doel vier kernreactoren. Doel 3 ligt stil vanwege haarscheurtjes in het kernreactorvat. Doel 4 kwam vorig jaar in het nieuws nadat een werknemer de kernreactor saboteerde waardoor 65.000 liter olie weglekte. Electrabel verplichtte daarop veertig werknemers een leugendetectortest af te nemen.

Lees ook:

> 'Gaat het fout in Doel, dan is Hulst er niet meer'

> Doel 1 en 2 open houden is dichterbij

> Kernreactoren Doel langer open

> Belgische kerncentrale Doel 1 na 40 jaar dicht


Foto: Alexander Jacquemin - Wikipedia

Deel dit artikel: