2500 euro aan onterechte boetes door foute flitspaal

Twintig snelheidsboetes ontving Cynthia Lopatka uit Oosterland afgelopen jaar. De flitspaal op de N59 tussen Oosterland en Bruinisse had het op haar gemunt. Onderzoek wees uit dat de flitspaal haar onterecht flitste.

'Zelfs als ik 60 reed'
Elke keer als ze op de 80-kilometerweg voorbij de paal reed, hoe langzaam ook, werd ze geflitst. "Zelfs als ik 60 reed, zei die flitspaal dat ik bijna 90 reed", zegt Lopatka. "Ik ontdekte het na mijn derde boete, want het is een paal die bij mij in het dorp staat en ik dacht: 'Dit kan niet'. En toen dacht ik, ik ga kijken wat er gebeurt als ik 60 rijd. En toen bleek dat die paal mij constant in de gaten hield en mij flitste."


Test met radar
Lopatka schakelde de politie in. Die onderwierp de paal aan een test met radarapparatuur. ''Een agent reed 73 kilometer per uur en de paal registreerde 86 km. En toen is de flitspaal door de mand gevallen", zegt Lopatka.

2.500 euro terug
Met een proces verbaal van de politie in de hand stapte ze naar de rechtbank in Breda. Die stelde haar in het gelijk en de 2.500 euro aan betaalde boetes kreeg ze terug. Inmiddels is haar probleem ook bekend bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Alle boetes die daar binnenkomen, verstuurt het CJIB niet meer naar haar.

'Man geloofde het niet'
Toch wil ze anderen met haar verhaal waarschuwen. Het kan namelijk dat meerdere mensen onterecht zijn geflitst. "Het is best moeilijk om je onschuld te bewijzen. Ik ben er een half jaar mee bezig geweest. Ik heb thuis ruzie gehad. Mijn man geloofde mij niet. Maar wie weet hoeveel mensen dit overkomt."

Bijna 1 miljoen euro
Uit onderzoek van Omroep Zeeland bleek maandag dat de flitspaal tussen Oosterland en Bruinisse in 2014 bijna een miljoen euro (939.163 euro) aan snelheidsboetes opleverde. Daarmee neemt de paal de derde plek in van flitspalen in Zeeland met het meeste aantal boetes.Foto 2: Cynthia Lopatka

Deel dit artikel: