Poolexpeditie succesvol verlopen

OOST-SOUBURG - De grote poolexpeditie op Spitsbergen is afgelopen. Zo'n zestig wetenschappers verzamelden in negen dagen gegevens over onder meer vogels, zoogdieren en planten om inzicht te krijgen in klimaatverandering in het gebied.

Ortelius
Op de expeditie waren ook passagiers mee. Zij kregen uitleg over de onderzoeken en mochten mee op excursies. Ze verbleven op expeditieschip de Ortelius, dat in Hansweert was klaargemaakt voor de reis.

Poolonderzoek
Zaterdag maakte minister Bert Koenders bekend dat er meer geld komt voor poolonderzoek. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verhoogt het budget tot 600.000 euro.

Zeeuwse wetenschappers
Uit Zeeland waren onder meer de wetenschappers Ko de Korte uit Meliskerke en zeebioloog Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle bij de expeditie betrokken.

1968
Op de plek waar voorheen poolstation Kapp Lee op het eiland Edgeoya stond blijkt dat er veel dieren zijn bijgekomen sinds de eerste keer dat zeevogelbioloog De Korte in het gebied aanwezig was. "Sinds 1968 is er veel veranderd. Je ziet nu veel meer ijsberen, walrussen, walvissen en ganzen."

Vlokreeftjes
Van den Heuvel-Greve deed onderzoek naar de invloed van olie op diertjes zoals wadslakjes en vlokreeftjes. "We testen wat er met de diertjes gebeurt als ze in aanraking komen met olie in koud water. Dat is nog onbekend. Olie wordt in koud water stroperiger en lost minder goed op. We willen weten of dat ook de giftigheid van de olie beïnvloedt,"

Resultaten
Het zal nog maanden duren voordat de resultaten van alle onderzoeken bekend zijn.

Deel dit artikel: