Massale steun voor Zwarte Piet-oproep van Antilliaan

Mark Frans (53) uit Vlissingen krijgt massaal steun voor zijn facebook-oproep een einde te maken aan de zwartepietendiscussie. Al 100.000 mensen 'liketen' het bericht van de op Curaçao geboren Zeeuw. Tot grote verbazing van Frans zelf.

'Kotsmisselijk'
Hij schrijft 'kotsmisselijk' te worden van de discussie die steeds weer terugkomt. "Zelfs op de Antillen vieren wij gewoon Sinterklaas mét zwarte pieten. Waarbij wij negers ook nog bijgeschminkt worden. Slavernij is allang afgeschaft! En trouwens roet is zwart! Zelfs al zet je gele pieten in dan wordt hij toch zwart!" Het bericht is inmiddels al 58.000 keer gedeeld.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.


Perplex
"Ik sta perplex", vertelt Frans maandagmiddag tegen Radio 2. "Als ik van tevoren wist hoe dit zou exploderen, zou ik echt achter mijn oren hebben gekrabd of ik dit zou doen. Maar ik ben er wel blij mee." Volgens Frans zijn er de laatste jaren veel tegenstanders die het kinderfeest onnodig een racistische draai geven.

'Wat een gezeur'
Frans: "Bijna iedereen die ik ken zegt: 'wat een gezeur'." Als het een democratisch besluit zou zijn was het allang opgelost, meent Frans. Negentig procent van Nederland is volgens hem voor Zwarte Piet. "De meeste mensen zijn voor Zwarte Piet. Kunnen we er niet mee ophouden? Er zijn zoveel andere belangrijke dingen te doen."

VN negeren
Een meerderheid van de Nederlanders wil dat de overheid de aanbevelingen van de Verenigde Naties (VN) over Zwarte Piet negeert. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. Een VN-werkgroep concludeerde vrijdag dat Zwarte Piet een uiting van racisme is. Bovendien zou de traditie achterhaald zijn. De ondervraagde Nederlanders vinden dat de overheid, noch de VN zich moet bemoeien met een culturele uiting als Zwarte Piet.

Interview Radio 2


Foto: Mark Frans

Deel dit artikel: