Kapelse zeebioloog wil weer mee op poolexpeditie

KAPELLE- De negen dagen poolexpeditie op Spitsbergen waren een onvergetelijke ervaring voor Martine van den Heuvel-Greve. De zeebiologe uit Kapelle kijkt met een gelukzalig gevoel terug op het bijzondere avontuur.


Wetenschapper
"Het is uniek dat je als wetenschapper mag deelnemen aan zo'n expeditie. Want wie komt er nou tijdens een reis oog in oog te staan met ijsberen en walrussen. Het was een ervaring om nooit te vergeten. En ik kan nu al niet wachten om nog een keer terug te gaan."

Imares
Martine is zeebioloog en werkt bij Imares in Yerseke. Zij onderzocht op Spitsbergen hoe olie zich gedraagt als het in koud water terecht komt. Olie wordt dan stroperiger en lost minder goed op. Ze wil weten of dat de giftigheid van olie beïnvloedt en test dat met diertjes als vlokreeftjes. Met deze kreeftjes heeft ze al eerder tests gedaan in de Oosterschelde en die worden straks vergeleken met die van Spitsbergen.

Passagiers
Zo'n zestig wetenschappers deden op Spitsbergen en vooral op het eiland Edgeoya onderzoek naar de gevolgen van veertig jaar klimaatverandering. Naast de 60 wetenschappers gingen er evenzoveel betalende passagiers mee. Zij kregen uitleg van de onderzoekers en mochten mee op pad. Ook bekende weermensen als Peter Kuipers Munneke en Helga van Leur waren van de partij.

Deel dit artikel: