Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2015 bekend

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft de longlist samengesteld. Voor de prijs zijn dit jaar 86 boeken ingezonden. De Zeeuwse Boekenprijs wordt op zaterdagavond 7 november uitgereikt in de Zeeuwse bibliotheek, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek.

Aandacht
De Zeeuwse Boekenprijs bestaat sinds 2003 met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek, de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor deze prijs in aanmerking.

Geldbedrag
De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Het publiek kan vanaf maandag 5 oktober stemmen voor de PZC publieksprijs en de prijs van de Zeeuwse boekhandels, voor een Zeeuwse auteur.

Jury
De jury bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Paul van der Velde, hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift en secretaris; Jan van Damme, journalist van de PZC; Carlos van Hijfte, directeur See/Hear Management en Anya Marinissen, Bibliothecaris Zeeuwse Bibliotheek/SCOOP.

Longlist
De longlist van de Zeeuwse Boekenprijs 2015:
- 'Machinist en wereldverbeteraar' door Bert Altena. Het leven van A.J. Jansen 1847-1931.

- 'Bloedbroeder 1618' door John Brosens. Lourens Lourenszoon leed schipbreuk in het Amazonegebied en leefde acht jaar onder de Arocouros.

- 'Verzoenen' door Emma Crebolder.

- 'Daarom ben ik hier' door Carline Dekker.

- 'Vissers, Kapers, Arbeiders. Vlissingen 700 jaar stadsrechten' door Peter van Druenen.

- 'Truien bij de vleet. Zeeuwse visserstruien in verhalen en patronen' door Anja Geldof en Stefanie Huibregtse.

- 'Het relaas van Solle', een roman door Andreas Oosthoek.

- 'De man die haast had', een roman door Jan Vantoortelboom.

- 'Tropenjaren. In het spoor van P.S. Hamel, consul-generaal in Afrika en Azië in de negentiende eeuw' door Hans Walraven met Jolenta Weijers.

- 'Vlam. Vonk 1' door Floortje Zwigtman. Uitgeverij Moon (imprint van Overamstel Uitgevers BV): Amsterdam 2014.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren longlist zeeuwse boekenprijs
Deel dit artikel: