Verhulst: Rijk moet problemen GGZ aanpakken

Het Rijk en niet gemeenten moet opdraaien voor de problemen in de psychiatrie. Dat zegt burgemeester René Verhulst van Goes in reactie op de brandbrief van GGZ-instelling Emergis. Volgens de instelling komen de behandeling en opvang van patiënten door bezuinigingen in gevaar.

Gevaar
De geestelijke gezondheidsinstelling schreef woensdag in een brief aan alle Zeeuwse burgemeesters dat de opvang van ernstige psychiatrische patiënten in gevaar komt, als gemeenten en zorgverzekeraars niet bijspringen. "Als er niet snel iets gebeurt, lopen er straks tientallen psychiatrische patiënten rond op straat", waarschuwde Emergis-bestuurder Paul de Schipper.

'Levensgevaarlijke situaties'
"Er is in sommige gevallen echt sprake van levensgevaarlijke situaties", zegt burgemeester Verhulst. "Wanneer er verwarde mensen langs het spoor lopen weet je niet wat er kan gebeuren." Hij eist een oplossing van het Rijk. "Wij als gemeenten krijgen de gevolgen van beleid uit Den Haag op ons bordje, maar ik vindt het onterecht dat wij de brokken moeten opruimen."

Nood
Gemeenten doen volgens Verhulst wat ze kunnen om de problemen aan te pakken, maar het houdt ergens op. "We werken nu beter samen met politie en Emergis dan voorheen. We kunnen in geval van nood mensen opvangen, maar ik vind dat je het niet zover moet laten komen."

Effecten
Zijn gemeente krijgt volgens de Goese burgemeester, als gemeente waar Emergis is gevestigd, meer dan andere Zeeuwse gemeenten te maken met de effecten van bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. "In mijn gemeente krijg ik de laatste jaren steeds vaker meldingen van verwarde personen", zegt Verhulst.

Politie
"Dit jaar alleen al gaat het om zo'n zeventig gevallen waarbij de hulp van de politie wordt ingeroepen om de situatie te kalmeren. Die mensen horen eigenlijk geholpen te worden door Emergis." Die instelling is echter met handen en voeten gebonden door bezuinigingen.

Bezuinigingen
Als gevolg van die bezuinigingen zijn er opnameplaatsen gesloten en ook mogen nog maar een beperkt aantal cliënten worden behandeld. Daarnaast worden niet alle behandelingen en opnames meer vergoed, waardoor patiënten soms niet behandeld worden en pas weer in aanmerking komen voor zorg als de klachten verergeren.

Lees ook:
- Emergis: hulp verwarde personen in gevaar
- Sluiten psychiatrische afdeling Terneuzen levert miljoen op

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden bezuinigingen emergis ggz Goes rijk verhulst
Deel dit artikel: